nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Samen werken aan participatie- en educatieprojecten

Erfgoed


In de periode 20217-2020 heeft het Fonds zo'n 300 verschillende erfgoedprojecten ondersteund. Erfgoed werd gedeeld, er werd geleerd, kreeg nieuwe betekenis en bracht verbinding. Het vervolg hierop is de brede subsidieregeling Erfgoed Maken.


Erfgoed maken doe je samen

In de beleidsperiode '21-''24 biedt het Fonds met de subsidieregeling Erfgoed Maken ondersteuning aan projecten op het gebied van erfgoedparticipatie en –educatie. Activiteiten waarin mensen gezamenlijk immaterieel erfgoed beoefenen, zich samen vrijwillig inzetten voor beheer, behoud, ontwikkeling en doorgifte van erfgoed, en met elkaar leren over en door sporen uit het verleden.

Met deze regeling stimuleren we projecten waarin aanvragers activiteiten ontwikkelen om immaterieel erfgoed toekomstbestendig te maken, om lokale erfgoed- en vrijwilligersorganisaties te versterken of om iedereen met erfgoed in aanraking te brengen door educatie. 

Subsidie voor erfgoed

Binnen de regeling Erfgoed Maken hebben we twee subsidiemogelijkheden:

  • Erfgoed met effect - gericht op immaterieel erfgoed, erfgoedvrijwilligers of erfgoededucatie. Het is voor erfgoedprojecten van verschillende omvang. Deelnemers zetten een relevante stap, of meerdere, in de ontwikkeling van zichzelf of hun organisatie.

  • Talentonwtikkeling ambachten - Meester-Gezeltraject. Voor het ontwikkelen en levend houden van ambachten. 

 

Hulp bij subsidie aanvragen

Heb je nog niet eerder subsidie aangevraagd. Ga dan naar 'Eerste hulp bij Aanvragen'. Hier nemen we je stap voor stap mee hoe het werkt.

Heggenvlechten
Heggenvlechten

Belang van erfgoed

Het stimuleren van erfgoedparticipatie en -educatie is belangrijk en waardevol. Erfgoed maakt deel uit van de omgeving en ontwikkelt zich. Beoefening van immaterieel erfgoed, vrijwilligersinzet en erfgoededucatie dragen bij aan de verbinding tussen mensen, gemeenschappen en groepen of netwerken. Door actief met erfgoed bezig te zijn geven we met elkaar betekenis aan verleden, heden en toekomst.


Erfgoedvrijwilliger.nl

Erfgoedvrijwilliger.nl is dé plek voor vrijwilligers(organisaties) in de erfgoedsector. Wil je jouw kennis over een bepaald erfgoedonderwerp bijspijkeren? Of kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van nieuwe vrijwilligers? Zoek je tips en inspiratie? Of zoekt iemand een leuke vrijwilligersklus in de buurt? Je vindt het op erfgoedvrijwilliger.nl. Daar vind je ook de coaches die je persoonlijk verder kunnen helpen.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed

Het Fonds staat ook nauw in contact met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. Team Erfgoedzorg ondersteunt immaterieel erfgoedgemeenschappen in het levend houden en doorgeven van hun immaterieel erfgoed. Zij hebben diverse themadossiers over borging van immaterieel erfgoed. 


Verhalen uit het erfgoedveld

Zoek je tips en inspiratie? Lees de verhalen van eerder ondersteunde erfgoedparticipatie en -educatie projecten.

Team Erfgoed

Benieuwd wie er bij het Fonds allemaal betrokken zijn bij de erfgoedregeling? Dit is het Team:

Francisca Priem
Francisca Priem
Subsidieadviseur
06 501 992 06
Sarah van Veldhuizen
Sarah van Veldhuizen
Subsidieadviseur
06 273 675 73