nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Erfgoed met effect

Erfgoed maken


De afgelopen drie jaar heeft het Fonds zo'n 300 verschillende erfgoedprojecten ondersteund. Erfgoed werd gedeeld, er werd geleerd, kreeg nieuwe betekenis en bracht verbinding. We gaan door en werken aan een nieuwe, brede erfgoedregeling: ‘Erfgoed Maken’. In maart 2022 verwachten we open te gaan. Hou de website, onze nieuwsbrief en/of andere communicatiekanalen in de gaten.


Erfgoed maken doe je samen

De komende jaren biedt het Fonds met de subsidieregeling 'Erfgoed Maken' ondersteuning aan projecten op het gebied van erfgoedparticipatie en –educatie. Activiteiten waarin mensen gezamenlijk immaterieel erfgoed beoefenen, zich samen vrijwillig inzetten voor beheer, behoud, ontwikkeling en doorgifte van erfgoed, en met elkaar leren over en door sporen uit het verleden.

We stimuleren erfgoedparticipatie- en -educatieprojecten met een positief effect op de deelnemers, de leerlingen en de eigen organisatie. Dit kun je op een manier doen die past bij je organisatie en de ontwikkelstap(pen) die je wilt zetten. We formuleren effecten om richting te geven aan die ontwikkelstap(pen). Deze zijn in lijn met de Fonds brede doelen: eigentijdse cultuurparticipatie, aandacht voor mensen die drempels ervaren om cultuur te maken en verschillende perspectieven op cultuur: 

Heggenvlechten
Heggenvlechten

Belang van erfgoed

Het stimuleren van erfgoedparticipatie en -educatie is belangrijk en waardevol. Erfgoed maakt deel uit van de omgeving en ontwikkelt zich. Beoefening van immaterieel erfgoed, vrijwilligersinzet en erfgoededucatie dragen bij aan de verbinding tussen mensen, gemeenschappen en groepen of netwerken. Door actief met erfgoed bezig te zijn geven we met elkaar betekenis aan verleden, heden en toekomst.

Magazine verhalen

Zoek je alvast tips en inspiratie? Lees de verhalen van eerder ondersteunde erfgoedprojecten.

Chinees Nieuwjaar

De mensen achter Rotterdam Chinese New Year vertellen over de traditie van het Chinees Nieuwjaar en de viering van het feest sinds de jaren '80 in Rotterdam. Een mooi voorbeeld van immaterieel erfgoed dat zich ontwikkelt en doorgegeven wordt.


Erfgoedvrijwilliger.nl

Erfgoedvrijwilliger.nl is dé plek voor vrijwilligers(organisaties) in de erfgoedsector. Wil je jouw kennis over een bepaald erfgoedonderwerp bijspijkeren? Of kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van nieuwe vrijwilligers? Zoek je tips en inspiratie? Of zoekt iemand een leuke vrijwilligersklus in de buurt? Je vindt het op erfgoedvrijwilliger.nl

Team Erfgoed

Benieuwd wie er bij het Fonds allemaal betrokken zijn bij de erfgoedregeling? Dit is het Team:

Arie Koelemij
Arie Koelemij
Senior programma-adviseur a.i.
06 112 054 47
Judith Pors
Judith Pors
Programma-adviseur
06 212 540 87
Francisca Priem
Francisca Priem
Programma-adviseur
06 501 992 06
Caro Burggraaf
Caro Burggraaf
Programma-adviseur
06 253 836 36
Britt Jennissen
Britt Jennissen
Programma-adviseur
06 311 121 99
Marjolijn Peeters
Marjolijn Peeters
Programma-adviseur
06 508 917 06
Tamira Boogaard
Tamira Boogaard
Programmamedewerker
06 501 992 09