nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Zo werkt het

Heb je een goed idee? En denk je erover om subsidie aan te vragen bij het Fonds? Op deze pagina vertellen we je stap voor stap hoe dat werkt.

Stappen

Stap 1. Zoek en vind de juiste subsidie voor jouw project

Het Fonds heeft verschillende subsidieregelingen. Weet je nog niet precies voor welke subsidieregeling je een aanvraag wilt doen?  

● Beantwoord de vragen in de Subsidiewijzer om erachter te komen welke regeling bij jouw plan past. 

● Bekijk al onze subsidies en lees je in op alle mogelijkheden.

● We organiseren regelmatig spreekuren, infosessies en bijeenkomsten rondom specifieke regelingen. Houd de agenda in de gaten of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Stap 2. Lees de subsidiepagina goed door

Heb je een regeling gevonden die past bij jouw project? Lees dan de subsidiepagina, criteria en officiële documenten goed door. Handig om te weten: 

● De volledige subsidieregeling vind je onder ‘Documenten’, aan de rechterkant van de subsidiepagina. Deze volledige subsidieregeling is de juridische versie. Hierin staat precies beschreven waaraan je aanvraag moet voldoen.  

● In het voorbeeldaanvraagformulier vind je de vragen die je moet kunnen beantwoorden als je een aanvraag doet. Dit voorbeeldaanvraagformulier kun je gebruiken om je alvast voor te bereiden op het indienen van je aanvraag.  

Stap 3. Maak een account aan via Mijn Fonds

Het aanvragen van een subsidie gaat via een account in Mijn Fonds. Heb je nog geen account? Vraag dit dan op tijd aan. Het kan 5 werkdagen duren voordat je account actief is. 

Ga naar Mijn Fonds
Stap 4. Dien je aanvraag in via Mijn Fonds

De regeling staat open en het is zover: je gaat subsidie aanvragen. Dit hoeft niet in één keer, Mijn Fonds slaat je voortgang namelijk op. Als je klaar bent verstuur je je aanvraag digitaal en ontvang je direct een bevestiging per mail. Onze subsidieadviseurs bekijken je aanvraag. Als je aanvraag compleet is en aan de voorwaarden voldoet wordt hij in behandeling genomen. 

● Bij regelingen waarvoor je doorlopend aan kunt vragen proberen wij je binnen 14 dagen te laten weten of je aanvraag in behandeling wordt genomen.  

● Bij regelingen met één uiterlijke indiendatum proberen wij je binnen 14 dagen na de deadline te laten weten of je aanvraag in behandeling wordt genomen.     

Let op: We behandelen aanvragen bijna altijd op volgorde van binnenkomst. Het kan daarom zijn dat het budget op is wanneer we jouw aanvraag gaan beoordelen. Je krijgt in dit geval een afwijzing zonder beoordeling. Zorg dus dat je op tijd ben en wacht niet tot de sluitingsdatum van de regeling. 

Tips voor je projectplan

Twijfel je over hoe je een projectplan schrijft? Of wil je wat tips om je op weg te helpen? Bekijk dan hier onze tips voor het schrijven van een projectplan.

Stap 5. Beoordelen van je aanvraag

Je aanvraag wordt nu inhoudelijk beoordeeld.  

● Aanvragen tot en met € 25.000 worden vrijwel altijd beoordeeld door interne adviseurs van het Fonds. 

● Voor aanvragen hoger dan € 25.000 schakelt het Fonds een adviescommissie in. Hierin zitten specialisten uit het veld van cultuurparticipatie en cultuureducatie. De leden van onze adviescommissies vind je op deze pagina.

De interne adviseurs of de adviescommissie beoordelen of je aanvraag voldoet aan de criteria van de regeling. Daarna brengen ze advies uit aan het bestuur van het Fonds over het wel of niet honoreren van je aanvraag. 

Stap 6. Besluitvorming

Meestal hoor je binnen 13 weken of je aanvraag wordt gehonoreerd. Op de website bij de regeling vind je de reactietermijn die bij jouw regeling hoort. 

Bij een honorering vind je in de beschikkingsbrief de hoogte van het toegekende bedrag en informatie over de verdere procedure. Helaas moeten we ook aanvragen afwijzen. In de beschikkingsbrief lees je waarom. 

Stap 7. Na een positief besluit: aan de slag!

Gefeliciteerd! Je aanvraag is gehonoreerd en je kunt aan de slag met de uitvoering van je project. Maar we houden graag contact. Wij vragen je ons logo te plaatsen op drukwerk of online uitingen. Heb je mooie foto's of nieuwtjes over je project? Dan ontvangen we die graag via communicatie@cultuurparticipatie.nl.  

Ook blijven we graag in contact via sociale media en delen we online verhalen over je project. Tag ons op Facebook, X, LinkedIn, Instagram of YouTube

Stap 8. Verantwoorden

Als je project is gehonoreerd, dan ontvang je via Mijn Fonds een subsidiebeschikking. Hierin staat alle relevante informatie over de verantwoording van je project. Deze informatie is leidend. Daarnaast gelden de algemene regels van het landelijke Uniform Subsidiekader (USK).

Algemene richtlijnen 

● Je bent verplicht tussentijdse wijzigingen in je project altijd tijdig te melden aan het Fonds. 

● Overige subsidievoorwaarden die in je subsidiebeschikking vermeld staan, dien je te volgen. 

Heb je vragen over je verantwoording? Neem dan contact op met de contactpersoon die vermeld staat in je subsidiebeschikking.