nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Erfgoed Video

Een zoektocht naar je roots

Door: Daphne Alexander / 18 september 2022

In de traditie van barapen bereiden Papoea's samen in de openlucht, in een grote verhitte kuil, maaltijden. Tijdens dit slowcook proces, worden verhalen verteld. Dit cultureel erfgoed houdt Stichting Hapin (Hulp aan Papoea's in Nood) samen met jonge Papoea's in Nederlands in stand. Verhalen uitwisselen om de traditie van verhalen vertellen door te geven. Merel Hubatka (Stichting Hapin) en Julia Jouwe (The Young Papua Collective) vertellen over dit cultureel erfgoed.

Traditioneel gezien staat de ‘oudere verteller’ bij barapen centraal. Ouderen, die in de Papua-cultuur veel aanzien hebben delen hun wijsheid met anderen. In de nieuwe vorm van verhalensalons krijgen nieuwe beoefenaars (veelal jongeren) de kans om hun verhaal te doen en hun eigen identiteitsvorming centraal te zetten. Onderlinge verbondenheid wordt zo gestimuleerd.

"Ik denk dat het heel belangrijk is voor zo'n strijd van een hele lange adem, dat je ook af en toe gaat celebraten met elkaar."

Dit project is een voorbeeld voor de regeling Erfgoed Maken

Deze video is onderdeel van een reeks projectportretten. Het Fonds wil hiermee de impact die de gesteunde projecten teweeg brengen, laten zien.

Regie en Edit: Pascal de Smit
Camera: Bram van der Giessen

Daphne Alexander
Daphne Alexander Communicatieadviseur