nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Wat doet het Fonds allemaal rond cultuureducatie?

Cultuureducatie

Cultuureducatie is al jaren een belangrijk onderwerp bij het Fonds. Onze financiële ondersteuning op dit onderwerp valt uiteen in twee hoofdcategorieën:

  1. Projectsubsidies: losse subsidieregelingen voor bepaalde onderwerpen of schoolsoorten
  2. Cultuureducatie met Kwaliteit: meerjarige subsidie die goede cultuureducatie op het primair onderwijs in het Koninkrijk der Nederlanden mogelijk maakt.

Daarnaast geven we aandacht aan cultuureducatie met communicatie, bijeenkomsten, samenwerkingen, campagnes en beleidsvorming.

Regelingen voor cultuureducatie

Het Fonds heeft in de beleidsperiode 2021-2024 meerdere regelingen voor cultuureducatie. Deze zijn gericht op het vmbo, vso en pro en op het mbo. Formeel vallen deze onderwerpen allemaal onder een overkoepelende Regeling Cultuureducatie. Om het voor de aanvrager makkelijker te maken, hebben de losse onderwerpen wel gewoon een eigen ingang op de website. 

Cultuureducatie met Kwaliteit

CmK is het landelijke programma waarin we samenwerken met het LKCA en het ministerie van OCW om goede cultuureducatie te promoten en ondersteunen. De meerjarige subsidieregeling die we uitvoeren draagt dezelfde naam. In deze regeling krijgen 44 culturele instellingen in heel Nederland vier jaar lang subsidie om in hun regio aanspreekpunt en coördinator te zijn voor cultuureducatie. 

Naast Europees Nederland, heeft ook elk eiland in Caribisch Nederland een eigen CmK-instelling.

Kijk eens wat er kan!

Als aflsuiting van de CmK-periode 2017-2020, hebben we een publicatie laten maken, waarin alle penvoerders aan het woord komen. Elke penvoerder heeft een eigen product of concept uitgelicht. Een waaier aan mooie voorbeelden en ervaringen van de belangrijkste spelers in CmK in de afgelopen vier jaar. Deze publicatie vormt natuurlijk wel maar een van de mogelijke samenvattingen van de afgelopen vier jaar Cultuureducatie met Kwaliteit. Een samenvatting waarin elke penvoerder een eigen verhaal vertelt. Een eigen overwinning, een eigen moment van trots. Deze verzameling verhalen van toegewijde, professionele en hardwerkende penvoerders laat zien hoe breed en belangrijk dit landelijke programma is. 

Benieuwd naar de publicatie? Download hem via onderstaande knop, of bestel hem op papier via de site van het LKCA.

Wat is de waarde van cultuureducatie?

Cultuureducatie geeft plezier en helpt kinderen zich te ontwikkelen tot kritische en weldenkende volwassenen. Hoe ziet het onderwijs dat zelf? In dit filmpje staan docenten en leerlingen stil bij de waarde van cultuureducatie.

"Kunst is geen hobby, maar het fundament van onze samenleving"

Taco Dibbets

Landelijke programma

Meer weten over het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit? Bekijk dan de website. (Wordt momenteel vernieuwd)

Naar de CmK-site