nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Participatie

Co-creatie

Wil je als culturele stichting of vereniging een participatieproject doen, in co-creatie met een kunstenaar? Of ben jij een kunstenaar die wil samenwerken met amateurs? Vraag dan subsidie aan voor Co-creatie.

Infosessies

De komende maanden bieden wij online infosessies aan over de regeling Vernieuwen van cultuurmaken. Tijdens deze sessies kom je alles te weten over de subsidies Ontwikkeling en Co-creatie, geven we tips voor een goede aanvraag en doe je inspiratie op.

Meld je aan

Met deze subsidie voor participatieve kunst en cultuur steunen we grootschalige projecten, waarin professionele kunstenaars en particuliere amateurs samenwerken. Je project is gericht op co-creatie: de professional betrekt amateurs bij het idee, de opzet en de uitvoering van een project. Daarbij geeft de kunstenaar hen kaders, begeleiding en inspiratie.  

Wie kan subsidie aanvragen?

 • een culturele stichting of vereniging 
 • een professioneel kunstenaar

Hoe ziet je project eruit?

Je hebt een grootschalig project (maximaal 2 jaar), waarin (een) professionele kunstenaar(s) en particuliere amateurs in co-creatie werken. Wij denken voor deze regeling aan bijvoorbeeld dit soort projecten: 

 • Als professioneel schrijver werk je samen met gedetineerden om op basis van hun behoeften (song)teksten te schrijven en uit te brengen; 
 • Als professioneel kunstenaar werk je in het kader van Internationale Vrouwendag samen met amateurs aan een gezamenlijke performance om het belang van dit thema op een creatieve manier op de kaart te zetten. 
 • Als culturele stichting werk je samen met amateurs en een professionele kunstenaar aan een voorstelling over de toeslagenaffaire. 

We zijn benieuwd naar je ideeën! Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. De contactgegevens vind je onderaan deze pagina. 

Hoe vraag je subsidie aan?

 • Op deze pagina vind je rechts in het kader onder ‘Documenten’ alle belangrijke informatie, zoals de subsidieregeling met daarin alle voorwaarden waarop je aanvraag wordt beoordeeld. Ook vind je hier voorbeeldformulieren om je te helpen bij je aanvraag.  
 • Subsidie aanvragen doe je via Mijn Fonds: onze online aanvraag-omgeving. Klik rechtsboven op deze pagina op ‘Subsidie aanvragen’ om een Mijn Fonds-account aan te maken (dit kan een paar dagen duren) en je aanvraag te starten.  
 • Meer weten? Bekijk hier onze infopagina over subsidie aanvragen.  

Goed om te weten:

 • Je hebt een grootschalig project (maximaal 2 jaar), waarin (een) professionele kunstenaar(s) en particuliere amateurs in co-creatie werken. Daarmee wil je minimaal één van deze doelen bereiken:  
  • je betrekt nieuwe groepen amateurs bij dit project, bij voorkeur groepen die nu nog niet of nauwelijks actief zijn in het cultuurmaken. Het zijn dus groepen waarmee je nog niet eerder hebt gewerkt of die buiten je reguliere doelgroep vallen;
  • je draagt met dit project bij aan de sociale cohesie en je zorgt voor een blijvende verbinding tussen verschillende groepen amateurs;
  • je realiseert een resultaat op artistiek hoogstaand niveau of je project draagt bij aan grote maatschappelijke vraagstukken.  
 • Wil je een vergoeding voor de deelnemende amateurs opnemen in de begroting? Dat kan, maar het is geen verplichting (de tekst in de officiële regeling kan die indruk wekken). Je bent vrij om dit al dan niet te doen.  
 • Je project (inclusief evt. repetities) start niet voor je aanvraag is goedgekeurd (dit duurt maximaal 13 weken), maar wel binnen 6 maanden nadat je ons besluit hebt ontvangen. 
 • Je kunt maximaal € 125.000 aanvragen. Het aangevraagde bedrag mag in het Europees deel van Nederland maximaal 80% van je projectkosten dekken. Aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk mogen maximaal 90% van je projectkosten dekken. In je begroting neem je alle posten inclusief BTW op. 
 • De post onvoorzien op jullie begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn;  
 • Jullie mogen maximaal 10% van de projectkosten inzetten voor materiële investeringen als je vanuit het Europees deel van Nederland aanvraagt. Voor aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk mag je hier maximaal 20% voor inzetten.  
 • Jullie passen de drie culturele codes toe, zoals beschreven in Artikel 1.6 van de subsidieregeling. (Hoezeer je aanvraag op deze codes wordt beoordeeld, hangt af van het bedrag dat je aanvraagt.)   
 • Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het eind van het budget bereikt is. Begin daarom op tijd; wacht niet te lang met aanvragen. 

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak op tijd een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

 • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
 • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
 • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
 • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
 • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'