nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Participatie

Vernieuwen van cultuurmaken

In je vrije tijd met cultuur bezig zijn, kan op veel manieren: tekenen, zingen, dansen, dichten, rappen, schilderen, schrijven, filmen, enzovoort. De subsidie Vernieuwen ondersteunt stichtingen, verenigingen, kunstenaars of een groep amateurs in vernieuwende projecten. Benieuwd of je project in aanmerking komt? Lees verder!

Welke subsidie past bij jou?

Ontwikkeling

Zijn jullie een groep of collectief amateurs en willen jullie je ontwikkelen in wat jullie doen? Vraag dan subsidie aan voor Ontwikkeling. 
€ 0 - 25.000 14 feb 2022 ⁠t/m 27 mrt 2024 Lees meer

MeeMaakPodia

Wil jij makers uit de omgeving betrekken bij je theater, concertzaal, poppodium, museum of bibliotheek? Met deze subsidieregeling geef je lokale amateurs een podium.
€ 50.000 - 100.000 14 feb 2022 ⁠t/m 27 mrt 2024 Lees meer

Co-creatie

Wil je als culturele stichting of vereniging een participatieproject doen, in co-creatie met een kunstenaar? Of ben jij een kunstenaar die wil samenwerken met amateurs?
€ 25.000 - 125.000 12 apr 2023 ⁠t/m 27 mrt 2024 Lees meer

De komende maanden bieden wij online infosessies aan over de regeling Vernieuwen van cultuurmaken. Tijdens deze sessies kom je alles te weten over de subsidies Ontwikkeling en Co-creatie, geven we tips voor een goede aanvraag en doe je inspiratie op. Meld je hier aan voor één van de sessies. Tot ziens!

Twijfel je welke subsidie voor je project geschikt is? Neem dan contact met ons op. Je vindt de contactgegevens van onze subsidieadviseurs onderaan deze pagina.

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak op tijd een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

  • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
  • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
  • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
  • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
  • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'

FAQ

Ik vraag subsidie aan vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk. Mag ik de kosten voor het omwisselen van valuta voor het uitvoeren van het project opnemen in de aanvraag?
Ja, dat mag
Wie bedoelen jullie met ‘cultuurmaker’?
Je bent een cultuurmaker als je in je vrije tijd actief bent op het gebied van kunst, cultuur, erfgoed of media. Dus niet de professionals die iets organiseren voor anderen, maar de deelnemers aan die activiteiten. Jij wil dus graag zelf aan de slag. Met bijvoorbeeld tekenen, zingen, dansen, dichten, rappen, schilderen, musiceren, schrijven, filmen, acteren, stand-up – noem maar op.
Wat bedoelen jullie met 'een vernieuwend project' of 'een nieuwe samenwerking'?
'Nieuw' en 'vernieuwend' zijn geen vaststaande begrippen. Het gaat er in deze subsidieregeling om dat cultuurmakers dingen doen die voor hén nieuw zijn en dat ze daardoor een ontwikkelstap maken of een verdiepingsslag. Het kan gaan om (voor hen) nieuwe activiteiten, maar ook om een andere aanpak, nieuwe samenwerkingspartners of een ongebruikelijke locatie.
Wij organiseren elk jaar een nieuwjaarsconcert; kunnen we daarvoor subsidie aanvragen?
Wij ondersteunen in deze regeling geen reguliere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een jaarlijks concert. Dit geldt ook voor theatergroepen met een jaarlijkse voorstelling, dancecrews met een vast aantal optredens, etc. Het is een projectregeling en we vragen je dus duidelijk te maken wat er voor jullie nieuw is aan het project.