nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Participatie

Vernieuwen van cultuurmaken: Ontwikkeling

Zijn jullie een groep of collectief amateurs en willen jullie je ontwikkelen in wat jullie doen? Vraag dan subsidie aan voor Ontwikkeling.

Met deze subsidie steunen we eenmalige projecten, door én voor amateurs in de vrije tijd. Je project is gericht op ontwikkeling: je kunt werken aan je ontwikkeling door bijvoorbeeld nieuwe stijlen uit te proberen. Of door je te richten op bestaande technieken, en deze te verbeteren. Je kunt jezelf ontwikkelen door wat je doet, hoe je dat doet, met wie of op welke plek je iets doet. Er is, kortom, veel mogelijk.

Wie kan subsidie aanvragen?

 • een culturele stichting, vereniging of zzp’ers die werkt met amateurs
 • amateurs, als collectief of groep van minstens 3 personen. Vul dan wel de samenwerkingsovereenkomst in (die staat onder ‘Documenten’ hiernaast). 

Hoe ziet je project eruit?

Je hebt een eenmalig project, waarin amateurs zich (artistiek-inhoudelijk) ontwikkelen. Je creatieve ontwikkeling is het doel; gedurende het project staan jullie vraag en behoefte centraal. Wij denken voor deze regeling aan bijvoorbeeld de volgende projecten: 

 • Een filmproject door een groep amateurs, waarin zij ervaring opdoen met camera-acteren. Het eindresultaat wordt vertoond en ingezonden naar filmfestivals.  
 • Een project waarin amateurs tussen de 12 en 30 jaar kunnen kennismaken met dj’en, workshops kunnen volgen en begeleiding krijgen van professionele coaches. Het project eindigt met een dj-contest. 
 • Een muziekproject door een slagwerkgroep, waarin de leden zich ontwikkelen onder begeleiding van een componist, verteller, choreograaf en dj. In een seizoen werkt de groep toe naar een optreden in het plaatselijke theater.  

We zijn benieuwd naar je ideeën! Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. De contactgegevens vind je onderaan deze pagina. 

Hoe vraag je subsidie aan?

 • Op deze pagina vind je rechts in het kader onder ‘Documenten’ alle belangrijke informatie, zoals de subsidieregeling met daarin alle voorwaarden waarop je aanvraag wordt beoordeeld. Ook vind je hier voorbeeldformulieren om je te helpen bij je aanvraag.  
 • Subsidie aanvragen doe je via Mijn Fonds: onze online aanvraag-omgeving. Klik rechtsboven op deze pagina op ‘Subsidie aanvragen’ om een Mijn Fonds-account aan te maken (dit kan een paar dagen duren) en je aanvraag te starten.  
 • Meer weten? Bekijk hier onze infopagina over subsidie aanvragen.  

Goed om te weten:

 • Je hebt een eenmalig project, waarin amateurs zich (artistiek-inhoudelijk) ontwikkelen. Je creatieve ontwikkeling is het doel; gedurende het project, dat je zelf aanstuurt, staan je vraag en behoefte centraal. 
 • Je project (inclusief evt. repetities) start niet voor je aanvraag is goedgekeurd (dit duurt maximaal 13 weken), maar wel binnen 6 maanden nadat je ons besluit hebt ontvangen. 
 • Je kunt als stichting maximaal € 25.000 aanvragen; natuurlijke personen kunnen maximaal € 10.000 aanvragen. Het aangevraagde bedrag mag in het Europees deel van Nederland maximaal 90% van je projectkosten dekken. Aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk mogen maximaal 100% van je projectkosten dekken. In je begroting neem je alle posten inclusief BTW op. De post onvoorzien op je begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn. 
 • Je mag maximaal 10% van de projectkosten inzetten voor materiële investeringen als je vanuit het Europese deel van Nederland aanvraagt. Als je aanvraagt vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk is dat maximaal 20%. 
 • Je past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in Artikel 1.6 van de subsidieregeling. (Hoezeer je aanvraag op deze codes wordt beoordeeld, hangt af van het bedrag dat je aanvraagt.)   
 • Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het eind van het budget bereikt is. Begin daarom op tijd; wacht niet te lang met aanvragen. 

Beleidsperiode 2025-2028

In 2024 lopen al onze huidige projectregelingen af en zullen ze sluiten. Daarom houden we je zo goed mogelijk op de hoogte.