nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Cube Design Museum Cube Design Museum

Verkennen

Verkennen richt zich op de eerste stap in een internationale samenwerking. Wil je weten je of jullie een goede match zijn of hebben jullie tijd nodig om de samenwerking vorm te geven? Met 'Verkennen' kan je subsidie aanvragen om dit te onderzoeken.

Wil jij graag een internationaal project met een samenwerkingspartner opzetten, maar ben je nog aan het uitzoeken of jij en je partnerorganisatie wel een goede match zijn? Met 'Verkennen' kan je subsidie aanvragen om dit te onderzoeken en afspraken te maken over o.a. de inhoud en taakverdeling.


Wie kan aanvragen?

 • Een culturele instelling uit het Nederlands Koninkrijk, zonder winstoogmerk
 • Een professional die minimaal drie jaar werkzaam is op het gebied van cultuurparticipatie of -educatie.

Waarvoor kun je subsidie aanvragen?

Je vraagt aan voor het verkennen en verdiepen van een mogelijke samenwerking op het gebied van cultuurparticipatie of -educatie. Je werkt samen met een partner in een ander land, binnen, of buiten het Koninkrijk.

 • De verkenning bestaat uit het bezoeken of ontvangen van de partnerorganisatie. Je voert gesprekken over het doel en de vorm van de samenwerking, de taakverdeling en welke inhoudelijke bijdrage ieder kan leveren aan het toekomstig project.
 • Tijdens de verkenning verwachten we nog geen workshops, voorstellingen of andere uitvoerende activiteiten voor deelnemers. Is dat wel het geval, kijk dan of je subsidie kunt aanvragen bij Samenwerken.

Hoe vraag je subsidie aan? 

 • Je vindt rechts in het kader onder ‘Documenten’ alle belangrijke informatie, zoals de subsidieregeling met daarin alle voorwaarden waarop we je aanvraag beoordelen. Ook vind je hier voorbeeldformulieren om je te helpen bij je aanvraag.  
 • Subsidie aanvragen doe je via Mijn Fonds: onze online aanvraag-omgeving. Klik rechtsboven op ‘Subsidie aanvragen’ om een Mijn Fonds-account aan te maken (dit kan een paar dagen duren) en je aanvraag te starten.  
 • Meer weten? Bekijk hier onze infopagina over subsidie aanvragen.   

Ben je van plan om een aanvraag te doen? Lees dan de regeling én de toelichting. 

Heb je vragen of twijfels? Of wil je vooraf weten of jouw plan in aanmerking komt voor subsidie? Mail je vragen of concept (een A4) naar: internationaal@cultuurparticpatie.nl en ontvang feedback van één van de adviseurs.


Goed om te weten

 • Aanvragen kan alleen via Mijn Fonds. Het stappenplan onderaan helpt je op weg.
 • Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het budget bereikt is. Begin daarom op tijd en wacht niet te lang met aanvragen. Let op: een account aanmaken op Mijn Fonds kan een paar dagen duren.
 • De subsidie is maximaal € 7.500,- en mag 100% van de totale projectkosten dekken. Een eigen bijdrage mag, maar is niet verplicht.
 • Je mag beginnen met het uitvoeren van je project op het moment dat het Fonds laat weten dat je aanvraag gehonoreerd is. Dat duurt maximaal 8 weken.
 • Je project start binnen negen maanden na het indienen van je aanvraag.
 • Je project duurt maximaal 1 jaar.
 • Je past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in Artikel 1.7 van de subsidieregeling. Het hangt af van je aangevraagde bedrag hoe strikt daar naar gekeken wordt.
 • Als je gevestigd bent in het Caribisch deel van het Koninkrijk is er een speciale werkwijze voor verschillen in valuta. De werkwijze vind je aan de rechterkant onder 'Documenten'.
 • Het subsidieplafond van 'Verkennen' is per 18 juli 2023 opgehoogd naar € 500.000.

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak op tijd een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

 • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
 • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
 • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
 • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
 • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'