Je hebt al eerder een cultuureducatieproject op het vmbo, vso of pro ontwikkeld dat inmiddels op één tot twee scholen is uitgevoerd. Nu ben je klaar om dit project op grotere schaal en voor verschillende niveaus en type scholen binnen het vmbo, vso en pro uit te voeren.
Wie kan aanvragen?
Je kan subsidie aanvragen als culturele instelling zonder winstoogmerk uit het Koninkrijk der Nederlanden. Dat zijn vaak stichtingen en verenigingen die bij de Kamer van Koophandel (KvK) geregistreerd staan en zich bezig houden met cultuur en/of cultuureducatie.
Je hebt als instelling aantoonbare ervaring in het vmbo, vso of pro, en gaat een samenwerking aan met minstens drie scholen of vestigingen voor vmbo, vso of pro.
Een school kan zelf niet aanvragen, maar wel het initiatief nemen om een culturele instelling te zoeken om mee samen te werken. Zzp'ers kunnen ook niet aanvragen. Je kan als zzp'er een stichting worden. De KvK kan je hier over informeren.
Waarvoor kan je aanvragen?
Je wil jouw succesvolle, hedendaagse project uitbreiden naar andere type scholen of niveaus in het vmbo, vso en pro. Je wilt onderzoeken hoe het project op grotere schaal kan worden ingezet en wat jij nog nog nodig hebt om dit te kunnen realiseren.
Verbinding maken tussen binnen- en buitenschoolse cultuureducatie mag onderdeel zijn van je project.

Het NPO-budget biedt extra mogelijkheden
Je mag het NPO-budget inzetten als financiële bijdrage binnen deze regeling. Naast werken aan het creatieve vermogen kun je zo ook werken aan het sociaal-emotionele welbevinden van de leerlingen. Kunst en cultuur zijn bij uitstek geschikt om te werken aan een groepsgevoel en het geven van betekenis aan ervaringen.
Waar let het Fonds op?
Om je te helpen bij je aanvraag en het proces wat makkelijker te maken, hebben we een format gemaakt voor je projectplan. Dit kan je als kapstok gebruiken om ons je plan uit te leggen. Ook hebben we een format voor de begroting en de samenwerkingsovereenkomst gemaakt, we adviseren je deze te gebruiken.
Ben je van plan om een aanvraag te doen? Lees dan de toelichting van de regeling (zie hiernaast bij Documenten). Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.
Hieronder staan de criteria van de regeling nog kort uitgelegd:
Inhoud | Hoe heeft hetbestaande project eerder bijgedragen aan het bevorderen van het creatief vermogen van leerlingen en zijn er voldoende mogelijkheden om dit project op maat aan te passen?
Samenwerking | Is de samenwerking evenwichtig en gebaseerd op wederzijdse inzet en betrokkenheid? Is er dus een gezamenlijk doel en is er betrokkenheid op financieel vlak? Is er ook voldoende ruimte voor wederzijdse uitwisseling van expertise om tot maatwerk te komen?
Bestendigen | Is er een realistisch beeld van hoe jullie de uitvoering van het project op grotere schaal ook na afloop van het project kunnen blijven uitvoeren? Denk hierbij bijvoorbeeld aan logistiek, personele inzet, communicatie en financiële haalbaarheid.
Organisatorisch | Beschik je over de benodigde kennis en ervaring om het project uit te voeren? Bestaat je aanvraag uit een realistisch plan met een heldere en haalbare planning? Is je begroting redelijk en sluit deze aan bij de activiteiten?
Aan het eind van het project weet je wat er nodig is om je cultuureducatieve projecten voor het vmbo, vso en pro breder in te kunnen zetten en hoe je deze voor elke school op maat kan maken. Je hebt nu een duurzaam en hedendaags cultuureducatief aanbod dat past bij de vraag van leerlingen in het vmbo, vso en/of pro.
Praktische voorwaarden (selectie)
- Je mag pas beginnen met het uitvoeren van je project op het moment dat het Fonds laat weten dat je aanvraag is gehonoreerd. Dat duurt maximaal 13 weken.
- Je start uiterlijk in het schooljaar volgend op het jaar waarin je aanvraag is gehonoreerd.
- Je project duurt maximaal drie jaar, waarvan alle de jaren activiteiten met leerlingen bevatten.
- Per aanvrager wordt maximaal één aanvraag gehonoreerd.
- Je werkt samen met minimaal 3 scholen.
- Je mag niet samenwerken met een school waarmee je dit project al in fase 1 of 2 hebt uitgevoerd.
- Je past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in Artikel 1.4 van de subsidieregeling. Het hangt af van je aangevraagde bedrag hoe strikt daar naar gekeken wordt.
- De subsidie bedraagt voor het Europese deel van Nederland maximaal 50% van de totale projectkosten; voor de overige delen van het Koninkrijk der Nederlanden geldt een percentage van maximaal 80%.
- De scholen dragen ook bij aan de benodigde financiële middelen voor het project. Deze bijdrage mag niet alleen uit gekapitaliseerde uren bestaan.
- Je mag het CJP-budget en het budget van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) ook inzetten als financiële bijdrage voor een project binnen deze regeling.
- Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het budget bereikt is. Begin daarom op tijd en wacht niet te lang met aanvragen. (Let op: een account aanmaken op Mijn Fonds kan een paar dagen duren).
Het totale budget van deze fase is € 1 miljoen.
Andere fases
Past jouw project toch niet in deze fase? Bekijk de andere twee fases. Deze zijn gericht op een eerste kennismaking en het samen ontwikkelen van cultuureducatieve activiteiten:
Overkoepelende Regeling Cultuureducatie
De aanvraagmogelijkheden voor cultuureducatie in het vmbo, vso en pro zijn onderdeel van een grote overkoepelende Regeling Cultuureducatie. Binnen deze regeling bestaan ook aanvraagmogelijkheden voor cultuureducatie in het mbo. Meer weten hierover? Bekijk dan de Overzichtspagina Cultuureducatie: