nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Inhoudelijke versterking

Wil jij je als culturele instelling inzetten voor de toekomst van het amateurkunstenveld? En werk je daarin samen met professionele organisaties uit dat veld en met amateurkunstgroepen? Vraag dan subsidie aan bij deze pilot.

Let op

Wegens groot succes is inmiddels het subsidieplafond bereikt. We hebben het hoofdstuk Inhoudelijke versterking dan ook eerder moeten sluiten. Het is dus niet meer mogelijk om een aanvraag te doen.

Met de pilot onderzoeken we waar de sector vanaf 2025 naartoe moet werken. De projecten die via deze pilot subsidie ontvangen, vormen de input en de basis voor een Nationaal Akkoord Amateurkunsten. 

Al langere tijd kent de structuur waarop de amateurkunsten steunen uitdagingen. Zoals een terugtrekkende overheid, vergrijzing onder leden en besturen, teruglopende ledenaantallen en hogere eisen aan vrijwillige besturen. De noodzaak voor een sterke en vitale ondersteuningsstructuur werd in de coronaperiode nog groter. Daarom is het nu tijd voor een landelijk dekkende en samenhangende ondersteuning voor het amateurkunstenveld. Met deze pilot stellen we subsidie beschikbaar voor provinciale ondersteuningsinstellingen (onder andere de Raad van Twaalf) en lokale instellingen, en vragen we om over de grenzen samen te werken.

Met deze pilot ondersteunen we projecten die bijdragen aan: 

  • de inhoudelijke versterking van amateurkunstbeoefening en cultuureducatie buiten school 
  • en/of de toekomstbestendige versterking van de ondersteuningsstructuur 

 

Wie kan subsidie aanvragen? 

De subsidie kan aangevraagd worden door een culturele instelling. Elk project is een samenwerking tussen minimaal:  

  • één amateurkunstenkoepel, provinciale of gemeentelijke ondersteuningsinstelling 
  • één andere professionele organisaties die werkt in het amateurkunstenveld en cultuureducatie buiten school 
  • éen amateurkunstgroep of verzameling groepen 

 

Hoe ziet het project eruit? 

Het project draagt bij aan versterking van (de ondersteuning van) amateurkunst en cultuureducatie buiten school. Dit gebeurt door te werken aan minimaal één van de kernambities:  

  1. Iedereen in Nederland die dat wil doet aan cultuurbeoefening, individueel of in groepsverband. Het aanbod sluit aan op de zich ontwikkelende wensen en behoeften van amateurkunstenaars, (h)erkent en stimuleert talenten en is toegankelijk, inclusief en veilig.  
  2. Cultuurbeoefening in alle diversiteit is zichtbaar in en wordt gewaardeerd door de samenleving, zodat mensen gestimuleerd worden om deel te nemen. 
  3. Amateurkunstgroepen (cultuurbeoefening in groepsverband) zijn vitaal en toekomstbestendig. Ze sluiten wat betreft artistieke inhoud en organisatievorm aan bij nieuwe manieren van cultuurbeoefening.   
  4. Amateurkunstgroepen zijn zich bewust van hun waarde en rol in de samenleving, hebben de vaardigheden en tools om deze in te zetten. Er zijn zowel in de praktijk als beleidsmatig verbindingen tussen andere domeinen (zoals welzijn, zorg, sport) en amateurkunstgroepen. 
  5. Er zijn voldoende artistiek begeleiders, artistieke kaders en kunstdocenten voor cultuurbeoefening en deze hebben een aantrekkelijke beroepspraktijk. 

 

Hoe vraag je subsidie aan?  

  • Op deze pagina vind je rechts in het kader onder ‘Documenten’ alle belangrijke informatie, zoals de subsidieregeling met daarin alle voorwaarden waarop je aanvraag wordt beoordeeld. Ook vind je hier voorbeeldformulieren om je te helpen bij je aanvraag.   
  • Subsidie aanvragen doe je via Mijn Fonds: onze online aanvraag-omgeving. Klik rechtsboven op deze pagina op ‘Mijn Fonds’ of ‘Subsidie aanvragen’ om een Mijn Fonds-account aan te maken (dit kan een paar dagen duren) en je aanvraag te starten.   
  • Meer weten? Bekijk hier onze infopagina over subsidie aanvragen. 

 

Goed om te weten 

  • De regeling opent op 30 oktober 2023 om 13:00 Amsterdamse tijd en sluit op 28 februari 2024 om 17:00 Amsterdamse tijd.  
  • Het project start niet voor je aanvraag is goedgekeurd (dit duurt maximaal 13 weken), maar wel binnen 6 maanden nadat je ons besluit hebt ontvangen. Het project heeft een looptijd tot uiterlijk 30 juni 2025.  
  • Voor een samenwerking wordt er een samenwerkingsovereenkomst opgesteld en ondertekend voor alle betrokken partijen.  
  • Je kunt maximaal € 375.000 aanvragen. Het aangevraagde bedrag mag 100% van je projectkosten dekken. De post onvoorzien op je begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn. Maximaal 10% van de subsidie mag ingezet worden voor materiële investeringen. 
  • Het aan te vragen minimum - en maximumbedrag in dit hoofdstuk is zo gekozen dat het Fonds goed over het land gespreide, regionale pilots, van substantiële omvang kan ondersteunen. Kleinere of lokaal actieve organisaties die mee willen ontwikkelen en doen, maar voor wie de bedragen te hoog zijn, adviseren we daarom contact op te nemen met de provinciale ondersteuningsinstelling in hun regio om samenwerking aan te gaan.
  • Aanvragers die zijn gevestigd in het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen de kosten voor het omwisselen van valuta opnemen in de aanvraag. 
  • Je past de drie culturele codes toe. Hoezeer je aanvraag op deze codes wordt beoordeeld, hangt af van het bedrag dat je aanvraagt. 
  • Je neemt actief deel aan het ontwikkeltraject van LKCA, dat in het kader van het Nationaal Akkoord Amateurkunst uitgevoerd wordt. 
  • Als je gevestigd bent in het Caribisch deel van het Koninkrijk is er een speciale werkwijze voor verschillen in valuta. De werkwijze vind je rechts in het grijze kader onder 'Documenten'. 
  • Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het eind van het budget bereikt is. Begin daarom op tijd; wacht niet te lang met aanvragen. 
  • Het subsidieplafond bedraagt € 2.857.152.