Niet elk talent ontwikkelt zich via een vaste route en soms bestaat er geen opleiding voor wat jij wil doen of maken. Heb jij een verhaal dat verteld moet worden en doe je dat op jouw eigen manier? Wil jij werken aan een eigen signatuur? Ben jij bezig op gebied van graffiti, streetwear, dj-ing, ball culture, breakdance, animatie urban theater etc.? Deze subsidieregeling kan jou als talent verder helpen om met begeleiding van professionals door te groeien in jouw kunstvorm.
Wie kan aanvragen?
De subsidie moet worden aangevraagd door een culturele instelling zonder winstoogmerk. Zij zijn de formele aanvrager, maar het gaat om jouw ontwikkeltraject. Daarom vinden we het belangrijk dat jij de aanvraag zelf maakt. In de aanvraag staan jouw specifieke leerdoelen centraal waar je tijdens het ontwikkeltraject aan wil werken. Van de culturele instelling verwachten we dat ze jou begeleiden en het traject samen met jou bewaken.
Een ontwikkeltraject op papier zetten kan soms moeilijk zijn. Daarom mag je als aanvulling op het projectplan een mondelinge toelichting geven, waarin je jouw ontwikkelplan presenteert.
Waar kijkt het Fonds naar?
Het gaat om een persoonlijk ontwikkeltraject. Dus niet alleen om het maken van een product of productie, zoals een nieuw album, theaterstuk of kunstwerk. Je vraagt geld aan om jezelf te ontwikkelen en dus voort te bouwen op waar je nu staat als maker. Misschien wil je wel (alle) verschillende genres waar je mee bezig bent combineren, of naast danser je ook ontwikkelen als choreograaf. Of je wilt naar het buitenland, om in de roots van jouw kunstdiscipline te duiken en je bevindingen toe te passen in een expo of show. We vinden het belangrijk dat je laat zien waarom deze stap voor jou relevant is en hoe die aansluit bij waar je naartoe wilt groeien. We zien en horen ook graag hoe je je leerervaringen uit het traject actief gaat delen met je omgeving zodat ook andere makers kunnen leren van jouw leerervaring.
Concreet kijken we naar we naar de kwaliteit, samenwerking en het effect van jouw aanvraag.
Kwaliteit | Je legt uit wat jouw startpunt en ontwikkelstappen zijn. Wat zijn jouw leerdoelen? En hoe brengen ze je tot het einddoel? We kijken daarbij ook naar de planning en de haalbaarheid van jouw aanvraag.
Samenwerking | In jouw aanvraag leg je uit wie jou gaat begeleiden, en hoe die samenwerking eruit ziet. In hoeverre past deze rol- en taakverdeling bij het ontwikkeltraject? En je denkt alvast na over de samenwerking op langere termijn.
Effect | Hoe draagt jouw ‘eindproduct’ bij aan het ontwikkeltraject? En wat is het lange termijn effect van dit traject? En hoe deel je jouw leerervaringen met andere urban arts-talenten?
In de toelichting van de regeling (zie hiernaast bij Documenten) lees je meer over de voorwaarden waarop de aanvraag wordt beoordeeld (Artikel 2.8 op pagina 15 en 16).
Praktische voorwaarden
- Je vraagt samen met een culturele instelling subsidie aan. Zij zijn de officiële aanvrager, maar de inhoud van de aanvraag gaat over jouw persoonlijke leerdoelen;
- Je project start niet vóórdat je aanvraag is goedgekeurd, maar altijd binnen 6 maanden nadat je het subsidiebesluit hebt ontvangen;
- Je project duurt maximaal 2 jaar, en minimaal 1 jaar;
- De subsidie die je van het Fonds ontvangt is maximaal € 25.000, en mag 100% van je projectkosten dekken;
- De culturele instelling die de aanvraag doet past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in Artikel 1.7 van de subsidieregeling. Het hangt af van je aangevraagde bedrag hoe strikt daar naar gekeken wordt;
- Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het budget bereikt is. Begin daarom op tijd en wacht niet te lang met aanvragen. (Let op: een account aanmaken op Mijn Fonds kan een paar dagen duren)