nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Participatie

Ontwikkeling

Zijn jullie een groep of collectief amateurs en willen jullie je ontwikkelen in wat jullie doen? Vraag dan subsidie aan voor Ontwikkeling.

Met deze subsidie steunen we eenmalige projecten, door én voor amateurs in de vrije tijd. Je project is gericht op ontwikkeling: je kunt werken aan je ontwikkeling door bijvoorbeeld nieuwe stijlen uit te proberen. Of door je te richten op bestaande technieken, en deze te verbeteren. Je kunt jezelf ontwikkelen door wat je doet, hoe je dat doet, met wie of op welke plek je iets doet. Er is, kortom, veel mogelijk.

Wie kan subsidie aanvragen?

 • een culturele stichting, vereniging of zzp’ers die werkt met amateurs
 • amateurs, als collectief of groep van minstens 3 personen. Vul dan wel de samenwerkingsovereenkomst in (die staat onder ‘Documenten’ hiernaast). 

Hoe ziet je project eruit?

Je hebt een eenmalig project, waarin amateurs zich (artistiek-inhoudelijk) ontwikkelen. Je creatieve ontwikkeling is het doel; gedurende het project staan jullie vraag en behoefte centraal. Wij denken voor deze regeling aan bijvoorbeeld de volgende projecten: 

 • Een filmproject door een groep amateurs, waarin zij ervaring opdoen met camera-acteren. Het eindresultaat wordt vertoond en ingezonden naar filmfestivals.  
 • Een project waarin amateurs tussen de 12 en 30 jaar kunnen kennismaken met dj’en, workshops kunnen volgen en begeleiding krijgen van professionele coaches. Het project eindigt met een dj-contest. 
 • Een muziekproject door een slagwerkgroep, waarin de leden zich ontwikkelen onder begeleiding van een componist, verteller, choreograaf en dj. In een seizoen werkt de groep toe naar een optreden in het plaatselijke theater.  

We zijn benieuwd naar je ideeën! Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. De contactgegevens vind je onderaan deze pagina. 

Hoe vraag je subsidie aan?

 • Op deze pagina vind je rechts in het kader onder ‘Documenten’ alle belangrijke informatie, zoals de subsidieregeling met daarin alle voorwaarden waarop je aanvraag wordt beoordeeld. Ook vind je hier voorbeeldformulieren om je te helpen bij je aanvraag.  
 • Subsidie aanvragen doe je via Mijn Fonds: onze online aanvraag-omgeving. Klik rechtsboven op deze pagina op ‘Subsidie aanvragen’ om een Mijn Fonds-account aan te maken (dit kan een paar dagen duren) en je aanvraag te starten.  
 • Meer weten? Bekijk hier onze infopagina over subsidie aanvragen.  

Goed om te weten:

 • Je hebt een eenmalig project, waarin amateurs zich (artistiek-inhoudelijk) ontwikkelen. Je creatieve ontwikkeling is het doel; gedurende het project, dat je zelf aanstuurt, staan je vraag en behoefte centraal. 
 • Je project (inclusief evt. repetities) start niet voor je aanvraag is goedgekeurd (dit duurt maximaal 13 weken), maar wel binnen 6 maanden nadat je ons besluit hebt ontvangen. 
 • Je kunt als stichting maximaal € 25.000 aanvragen; natuurlijke personen kunnen maximaal € 10.000 aanvragen. Het aangevraagde bedrag mag in het Europees deel van Nederland maximaal 90% van je projectkosten dekken. Aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk mogen maximaal 100% van je projectkosten dekken. In je begroting neem je alle posten inclusief BTW op. De post onvoorzien op je begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn. 
 • Je mag maximaal 10% van de subsidie inzetten voor materiële investeringen als je vanuit het Europese deel van Nederland aanvraagt. Als je aanvraagt vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk is dat maximaal 20%. 
 • Je past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in Artikel 1.6 van de subsidieregeling. (Hoezeer je aanvraag op deze codes wordt beoordeeld, hangt af van het bedrag dat je aanvraagt.)   
 • Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het eind van het budget bereikt is. Begin daarom op tijd; wacht niet te lang met aanvragen. 

Op zoek naar inspiratie?

Bekijk hier welke projecten in deze regeling we al steunen.

Heb je nog vragen?

Je kunt contact opnemen met één van de medewerkers van deze regeling. Bel ons en vraag naar Esther van der Veldt Inge Molenaar  of  Lucien Ravensberg

klik op de naam of foto voor de contactgegevens
vernieuwen@cultuurparticipatie.nl

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak op tijd een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

 • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
 • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
 • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
 • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
 • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'
Advies nodig?
Advies nodig?

Wil je iemand spreken? Bijvoorbeeld over welke subsidieregeling er voor jouw project is? Onze adviseurs helpen je graag!

030 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl