nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Participatie

Ontwikkeling

Samen dansen, toneelspelen, muziek maken, schilderen, rappen of fotograferen: daar hoef je geen beroeps voor te zijn. Willen jullie als culturele instelling of vereniging iets nieuws uitproberen? Of word je als professional gevraagd een groep cultuurmakers in de vrije tijd verder te brengen in hun creatieve ontwikkeling?

Met deze subsidie stimuleren we eenmalige projecten door én voor cultuurmakers in de vrije tijd. Jullie kunnen je culturele of artistieke palet verbreden door bijvoorbeeld met behulp van een expert nieuwe vaardigheden of stijlen uit te proberen of bestaande technieken te verbeteren. Daarmee inspireer je weer anderen en versterk je de binding met jullie publiek en omgeving. Vernieuwing kan zitten in wát jullie doen, hoe jullie dat doen, met wie of waar.

Wie kan subsidie aanvragen?

 • een culturele stichting of vereniging;
 • een cultureel professional met minstens 3 jaar werkervaring in cultuurparticipatie of -educatie;
 • particuliere cultuurmakers, als collectief of groep van minstens 3 personen. Vul dan de samenwerkingsovereenkomst in (die staat onder ‘documenten’ hiernaast).

Waar kijkt het Fonds naar?

Jullie hebben een eenmalig project dat draait om een ontwikkelstap of artistiek-inhoudelijke ontwikkeling van cultuurmakers in de vrije tijd. De vraag of behoefte van de betrokken particuliere cultuurmakers staat centraal in de activiteiten die je gaat organiseren en dragen bij aan hun creatieve ontwikkeling. Professionals kunnen via deze regeling geen subsidie aanvragen voor hun individuele artistieke ontwikkeling.

Om je te helpen bij je aanvraag en het proces wat makkelijker te maken, hebben we een aantal formats gemaakt. Alle belangrijke documenten staan hiernaast in het grijze kader, onder 'Documenten'. 

 • Format projectplan. Dit format kan je als kapstok gebruiken om je plan aan ons uit te leggen. 
 • Format begroting. We adviseren je deze te gebruiken en de toelichting in het document goed te lezen.  

Zijn jullie van plan om een aanvraag te doen? Zorg dan dat je de volledige regeling hebt gelezen. We hebben hier een leesversie voor gemaakt, waarin alleen de relevante onderdelen opgenomen zijn. 

Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voordat je je aanvraag doet. 

Praktische voorwaarden

 • Jullie project (én bijvoorbeeld ook de repetities) start niet binnen 8 weken nadat je de aanvraagt hebt gedaan, maar wel binnen 6 maanden nadat je het subsidiebesluit hebt ontvangen; 
 • Jullie kunnen maximaal € 10.000 subsidie aanvragen. Het aangevraagde bedrag mag maximaal 80% van je projectkosten dekken; In je begroting neem je alle posten inclusief BTW op.
 • De post onvoorzien op jullie begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn; 
 • Jullie mogen maximaal 10% van de subsidie inzetten voor materiële investeringen als je vanuit het Europese deel van Nederland aanvraagt. Voor aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk geldt: maximaal 20% van de subsidie mag ingezet worden voor materiële investeringen. 
 • Jullie passen de drie culturele codes toe, zoals beschreven in de subsidieregeling (Artikel 1.6). Hoe strikt je aanvraag op deze codes wordt beoordeeld, hangt af van het bedrag dat je aanvraagt. 
 • Jullie delen je ervaringen op social media;  
 • Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het budget bereikt is. Begin daarom op tijd en wacht niet te lang met aanvragen. (Let op: een account aanmaken op Mijn Fonds kan een paar dagen duren) 

Vraag je voor het eerst subsidie aan bij het Fonds? Het filmpje hieronder helpt je op weg.

Heb je nog vragen?

Je kunt contact opnemen met één van de medewerkers van deze regeling. Bel ons en vraag naar Inge Molenaar Alex Vis Esther van der Veldt Lucien Ravensberg  of  Martine Rippen

klik op de naam of foto voor de contactgegevens
vernieuwen@cultuurparticipatie.nl

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak op tijd een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

 • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
 • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
 • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
 • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
 • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'
Advies nodig?
Advies nodig?

Wil je iemand spreken? Bijvoorbeeld over welke subsidieregeling er voor jouw project is? Onze adviseurs helpen je graag!

030 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl