Je bent een cultuurmaker als je in je vrije tijd actief bent op het gebied van kunst, cultuur, erfgoed of media. Dus niet de professionals die iets organiseren voor anderen, maar de deelnemers aan die activiteiten. Jij wil dus graag zelf aan de slag. Met bijvoorbeeld tekenen, zingen, dansen, dichten, rappen, schilderen, musiceren, schrijven, filmen, acteren, stand-up – noem maar op.
Met deze subsidie kunnen cultuurmakers hun culturele of artistieke palet verbreden, door nieuwe ervaringen op te doen op het gebied van cultuurparticipatie. Daarmee inspireren ze weer anderen. Vernieuwing kan zitten in wát ze doen, hoe ze dat doen, met wie of waar. Bijvoorbeeld door digitalisering van activiteiten. Of door verrassende groepen bij elkaar te brengen.
Wie kan subsidie aanvragen?
Aanvragers kunnen zijn:
- een culturele stichting of vereniging;
- een cultureel professional met minstens 3 jaar werkervaring in cultuurparticipatie of -educatie;
- particuliere cultuurmakers, als collectief of groep van minstens 3 personen. Vul dan de samenwerkingsovereenkomst in (die staat onder ‘documenten’ hiernaast).
Waar kijkt het Fonds naar?
Je hebt een kleinschalig project dat draait om een ontwikkelstap of artistiek-inhoudelijke ontwikkeling op het gebied van cultuurparticipatie. Je mag die ontwikkelingstap zelf maken, of deelnemers aan je project maken hem. De basis is een behoefte van de betrokken cultuurmakers.

Wat wel & wat niet?
We stimuleren vernieuwende projecten op het gebied van cultuurparticipatie. Aanvragers met terugkerende activiteiten of projecten voor cultuureducatie kunnen geen subsidie aanvragen. Wij geven een impuls aan nieuwe ontwikkelingen en nieuwe vormen van samenwerkingen, projecten en aanbod.
Deze regeling is bedoeld voor projecten die bijdragen aan de creatieve of culturele ontwikkeling van een groep cultuurmakers. Actieve deelname en de behoefte van deze groep staan hierbij centraal. Professionals kunnen geen subsidie aanvragen voor hun individuele artistieke ontwikkeling.
Praktische voorwaarden
- Je deelt je ervaringen op social media;
- Je project start niet vóórdat je aanvraag is goedgekeurd, maar altijd binnen 6 maanden nadat je het subsidiebesluit hebt ontvangen;
- De subsidie die je van het Fonds ontvangt is maximaal € 10.000, en mag maximaal 80% van je projectkosten dekken;
- De post onvoorzien op je begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn;
- Je mag maximaal 10% van de subsidie inzetten voor materiële investeringen als je vanuit het Europese deel van Nederland aanvraagt.
- Voor aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk geldt: je mag maximaal 20% van de subsidie inzetten voor materiële investeringen.
- Je past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in de subsidieregeling (Artikel 1.6). Hoe strikt je aanvraag op deze codes wordt beoordeeld, hangt af van het bedrag dat je aanvraagt.
- Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het budget bereikt is. Begin daarom op tijd en wacht niet te lang met aanvragen. (Let op: een account aanmaken op Mijn Fonds kan een paar dagen duren)
Vraag je voor het eerst subsidie aan bij het Fonds? Het filmpje hieronder helpt je op weg.