#50 Jaar 30 Mei 1969

De Curaçaose Stichting Nationaal Archeologisch Antropologisch Memory Management (NAAM) organiseert een groot project rond de herdenking van 50 jaar 30 mei 1969. In het project wil men met inwoners terugblikken op dit moment en het historisch besef rond de gebeurtenissen van 30 mei 1969 verbreden en actualiseren.

In het project wordt een expositiebus op een afgesproken plek in de wijk neergezet. Samen met de buurt, buurtorganisaties en sleutelfiguren wordt vervolgens een programma opgezet (in totaal doet de bus 7 wijken aan).

Hierin zitten twee vaste Theater-onderdelen met Cultuurmakers: talentvolle Curaçaose jongeren van kunstvakopleiding Instituto Buena Bista bereiden onder leiding van beeldend kunstenaar Tirzo Martha met bewoners een installatie voor. Dit gebeurt aan de hand van de thema's uit de tentoonstelling. Tirzo Martha is benaderd voor dit project om een ode te creëren aan de toekomst. Tweede onderdeel is het Narratief Forum Theater. Hiervoor worden theatermakers/sociaal werkers uit de betrokken wijken opgeleid in de Narratief Theater methodiek zoals deze is uitgewerkt door Yvonne Sliep. In iedere wijk wordt er minimaal één Forumtheateravond georganiseerd. Tijdens zo'n avond presenteren getrainde leiders samen met acteurs uit de wijk een voorstelling over 30 mei 1969. Na de voorstelling wordt het publiek uitgedaagd mee te spelen en zo het 'verhaal' in eigen hand te nemen.

Om de periode in een wijk af te sluiten, wordt een slotevent georganiseerd waarbij de balans in die wijk wordt opgemaakt. Dit slotevent heeft het karakter van een Magazine/ Revue, die ook als zodanig wordt uitgezonden door de lokale zender CBA TV op Curaçao.