info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

DOMunder - Vind Paleis Lofen

Stichting DOMunder zet zich in voor het toegankelijk en “beleefbaar” maken van 2000 jaar geschiedenis van Utrecht en het Domplein in het bijzonder. Dit doet zij onder meer via de attractie DOMunder, waarin bezoekers via een ondergrondse ontdekkingstocht in aanraking komen met de archeologische resten onder het Domplein. Via het initiatief Vind Paleis Lofen, maakt de stichting op eenzelfde manier de kelders van het voormalig keizerlijk Paleis Lofen toegankelijk voor het publiek.

Paleis Lofen is de plek waar Utrecht op 2 juni 1122 de stadsrechten verwierf. De overblijfselen van dit paleis zijn voor de stad, die volgend jaar 900 jaar stadsrechten viert, van bijzondere historische waarde. DOMunder maakt de kelders beleefbaar voor iedereen. Hiervoor vormt ze een DOMunder-community en begeleidt die bij de ontwikkeling van een concept voor de openstelling van de kelders.

De erfgoedgemeenschap van de DOMunder heeft een basis van 75 vrijwilligers. Die wordt uitgebreid met geïnteresseerde burgers en bedrijven. Een kerngroep uit de community experimenteert met het vormgeven van het concept, bijvoorbeeld via campagnes en labs. Daarin onderzoekt de kerngroep met potentiële bezoekers welke informatie zij willen krijgen en welke waarde zij aan deze plek toekennen. Het doel is te komen tot een belevingsconcept.