Nationale Jeugdorkesten Nederland - NJON (Talentontwikkeling)

NJON is een nationale talentontwikkelingsorganisatie voor jonge musici van 14-26 jaar in ensemble- en orkestspel. Ze heeft een ruim en gevarieerd aanbod aan concerten en (interdisciplinaire) voorstellingen voor een breed publiek. NJON is in 2019 ontstaan na een fusie van Jeugdorkest Nederland (JON) en Nationaal Jeugdorkest (NJO).

NJON biedt jaarlijks programma’s aan: binnen JON voor ongeveer tachtig jonge toptalenten in de leeftijd van 14-20 jaar en binnen NJO voor de meest talentvolle conservatoriumstudenten (18-26 jaar). Onder NJO valt ook het Jong Metropole, een

specialistisch orkest voor symfonische pop- en jazzmuziek (samenwerking met het Metropole Orkest en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest). Tot slot vindt jaarlijks de NJO Muziekzomer Gelderland plaats, een festival met ruim tachtig voorstellingen in de hele provincie, met ruim 13.000 bezoekers en meer dan 250 deelnemende musici.

Naast de orkestprojecten en het festival organiseert NJON ook producties in samenwerking met professionele (podiumkunst)organisaties. Hierin kunnen vergevorderde musici ervaring in professionele producties en het samenwerken met professionals opdoen en daarmee een breed en vaak ander publiek bereiken dan met de volledig ‘eigen’ NJON-producties. NJON heeft een internationale uitstraling en bekendheid, zien voor zichzelf een landelijke taak en hebben een inbedding in de regio Oost-Nederland.