Maand van de Geschiedenis (Erfgoedmanifestaties)

Sinds 2001 brengt de Maand van de Geschiedenis (hierna Maand) jaarlijks in oktober geschiedenis onder de aandacht van het publiek onder het motto ‘ontdek gisteren, begrijp vandaag’. De Maand werkt hiervoor samen met honderden culturele, historische, literaire en mediaorganisaties, en is naar eigen zeggen het grootste geschiedenisfestival van Nederland. In oktober 2019 namen 1330 instellingen deel met 664 publieksactiviteiten die circa 500.000 bezoekers trokken.

De organisatie van de Maand is sinds 2012 in handen van een projectteam dat onder NOM valt. Het programma bestaat uit diverse activiteiten zoals lezingen, debatten, theatervoorstellingen, filmvertoningen, tentoonstellingen, quizzen en kinderactiviteiten, ontwikkeld door de deelnemende instellingen. Het projectteam spoort instellingen aan om deel te nemen, bedenkt het thema, biedt twee jaarlijkse inspiratiedagen, een inspiratieboek en een promotie- en communicatiepakket om het publiek te bereiken. Daarnaast is er aandacht voor de Maand in boekhandels, bibliotheken en in de media (documentaires en speciale uitzendingen op televisie en radio, artikelen in kranten en tijdschriften en online) en is er een randprogrammering met onder meer het Maand van de Geschiedenis-essay en de Libris Geschiedenis Prijs. Vaste partners zijn NOM, het Rijksmuseum, de VPRO en het Historisch Nieuwsblad.

Naast continuering van de bestaande activiteiten wil NOM in de periode 2021-2024 de organisatie van de Maand verder professionaliseren, de naamsbekendheid en mediawaarde vergroten en een regionale strategie uitrollen. Deze strategie is bedoeld om het bereik buiten de grote steden en gemeenten vergroten en regionale instellingen te laten samenwerken om eigen spin-offs van de Maand te organiseren. In 2020 vindt de eerste pilot plaats in de noordelijke provincies onder de naam Maand van de Noordelijke Geschiedenis.