Outsiderwear Festival

Stichting Captain Hoek koppelt met het project Outsiderwear Festival talentvolle outsiderkunstenaars (met bijvoorbeeld een verstandelijke handicap, een psychiatrische aandoening of een daklozen-achtergrond) aan opkomende en succesvolle ontwerpers uit het hele land. Outsiderwear Festival wil met meerdere activiteiten de wereld van insider makers en outsider kunstenaars verbinden. De volgende activiteiten worden verricht: Een coöperatieve kledinglijn, meerdere exposities op verschillende locaties, een activistische fotocampagne verspreid door de stad, een verdiepend randprogramma, een openingsfeest.

Met het project willen de initiatiefnemers laten zien dat de werelden van de outsiderkunstenaars en "gewone" kunstenaars helemaal niet zo gescheiden hoeven te zijn zoals het nu is georganiseerd: "gewone" kunstenaars en ontwerpers komen elkaar nauwelijks tegen.

Het project is ontstaan naar aanleiding van de behoefte van diverse begeleiders en kunstenaars bij de sociale werkplaatsen om ook buiten de context van outsider art en zorg hun werk te tonen. Er blijkt een grote behoefte om mee te kunnen doen met 'de echte wereld.' Ook is er behoefte vanuit de ontwerpers uit het reguliere creatieve circuit om hun werkveld te vergroten; zij willen graag ontdekken hoe een samenwerking met bijvoorbeeld iemand die autistisch is of een andere verstandelijke handicap heeft, kan bijdragen.

Outsiderwear is een initiatief van Stichting Captain Hoek, een stichting opgericht door Jan Hoek met als doel bepaalde groepen in de samenleving door middel van kunst en media een betere plek te geven.