ADAK deel 3 - De vlucht van de kaketoe

De vlucht van de kaketoe' is een voorstelling via theater, live muziek, beeldende kunst en film, die de geschiedenis van de Molukkers vertelt, in combinatie met ervaring van Nederlanders bij bijvoorbeeld de gijzelingsactie. Stichting Gedeelde Verhalen krijgt via deze regeling subsidie voor het film-gedeelte van het project.

Op basis van gedigitaliseerd beeldmateriaal (film en foto's) van Molukse kampen, afkomstig uit archieven of in particulier bezit, maken (Molukse) jongeren nieuw filmmateriaal voor akte 2: Twee zonen. In het project worden ook de kinderen van toen (tweede generatie) betrokken. Hun verhalen en ervaringen geven het gedigitaliseerde erfgoed extra verdieping. Het is de bedoeling dat deze 'kinderen van toen' in de productie meespelen als 1e generatie van toen.

Aan dit onderdeel van het project wordt samengewerkt met het Drents Archief, Nassau College, Vincent van Gogh College, De Beiler Videoclub, Digital Art Factory Assen, Podium Zuidhage en jongeren van Theater na de Dam in Drenthe.

De theatervoorstelling wordt 22 keer gespeeld op het terrein van Kamp Westerbork, dat begin jaren '50 met dezelfde barakken werd ingericht als Kamp Schattenberg waar de Molukse repatrianten met hun gezinnen werden opgevangen. De voorstelling wordt gemaakt met instemming van en in samenwerking met Herinneringskamp Westerbork.