Urban arts in gelderland; the young talent school

Vijf culturele instellingen, Gigant (Apeldoorn), De Gelderlandfabriek (Culemborg), De Gruitpoort (Doetinchem), Zinder Educatie (Tiel) en Cultura (Ede, penvoerder) werken samen aan het projectplan Urban Talent in Gelderland. Er is daar weinig aanbod op het vlak van urban arts. De samenwerkende partijen willen in elk van de vijf steden een uitgebreid en complementair cursusaanbod met een kwaliteitsstandaard ontwikkelen waar de jongeren in de provincie gebruik van kunnen maken.

Het project bestaat uit:

- Het opzetten van een provinciaal netwerk, waarin jong talent de mogelijkheid krijgt om zich te ontwikkelen in de urban arts in de vijf deelnemende steden.

- Ontwikkeling van een divers lespakket (beatbox, graffiti, turntable, rap en break dance) dat bestaat uit workshops en cursussen.

- Het opzetten van een overlegstructuur waarmee kennis en ervaring wordt uitgewisseld tussen de deelnemende podia.

- De ontwikkeling van een talentprogramma (maken EP, produceren van eigen album, show maken, netwerkvaardigheden, financiën), waar geselecteerde talenten in de leeftijd van 16-26 jaar uit de 5 deelnemende steden de kans krijgen zich verder te ontwikkelen in de vaardigheden die nodig zijn om landelijk door te breken. Dit wordt in samenwerking met Cultuur Oost en Poppunt Gelderland ontwikkeld.

- Bouwen aan een netwerk met landelijke initiatieven en organisaties, waardoor talent dat in deelnemende centra wordt ontwikkeld, de mogelijkheid krijgt om door te stromen naar het landelijk niveau.

De talenten worden 4x per jaar bij elkaar gezet in masterclasses, om les te krijgen in de vaardigheden die nodig zijn om als artiest te werken en om op het podium te laten zien wat ze kunnen. Elke masterclass wordt afgesloten met een presentatie voor publiek.

Zo moeten urban arts een definitieve plek krijgen in het aanbod van deelnemende culturele centra. De subsidie wordt aangewend om te leren, om te experimenteren en om te kijken wat werkt en wat niet.