Initiatief voor Collectief Leren

Witte de With Center for Contemporary Art is een kunstruimte in Rotterdam. In haar programmering

geeft ze commentaar op culturele en politieke vraagstukken die in de samenleving leven.

De ruimte ‘Zonder titel’ is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar de programma’s een voortdurend gesprek teweeg moeten brengen. De programma’s vallen onder het ‘Initiatief voor Collectief Leren’. Hierbij geeft elk project een kans op sociale betrokkenheid en is deze ruimte een plek voor collectief leren en gemeenschapvorming. In het najaar 2018 is een werk-leertraject gestart waarin Rotterdamse jongeren deze activiteiten in het kader van collectief leren organiseren, in samenwerking met de staf van Witte de With.

Centraal doel is om jongeren actiever deel te laten nemen aan de ontwikkeling van het openbare aanbod van Witte de With en ze een rol te geven in de besluitvorming van het programma. Uit het voortraject worden 3 jongeren gekozen die een fellowship krijgen. Deze fellowships richten zich op gemeenschapsvorming, ondernemerschap en kunst en stellen programma's en events samen op basis van behoeften uit de buurt. Ze voegen hun eigen netwerk toe en kunnen ook gebruik maken van het netwerk van de organisatie.

Door dit traject wil Witte de With groeien als culturele instelling die invloeden van buiten toepast op de eigen besluitvorming. Terwijl de selecte groep zich doorontwikkelt in het maken van programma’s als onderdeel van de organisatie, gaat een nieuwe groep weer het werk-leertraject in.