nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Heel Amsterdam Danst

Stichting Nationale Opera & Ballet vraagt voor het project Heel Amsterdam Danst, een bijdrage van 125.000,- uit de regeling Vernieuwen van Cultuurmaken: participatieve kunst. Het project start 1 mei 2024 en eindigt 27 okt 2025.

Het participatieproject Heel Amsterdam Danst is een dansproject in Amsterdam in 2024 en 2025 waarbij de bewoners van de stad uitgenodigd en geïnspireerd worden om samen te dansen.

Rondom de choreografie In C van Sasha Waltz wordt met de inwoners van Amsterdam een universeel verhaal verteld over ruimte nemen en geven, in harmonie met elkaar. Dit is geen reguliere voorstelling van Nationale Opera & ballet, maar een project dat over acht maanden tijd in zeven stadsdelen weerklank vindt, dansers van allerlei achtergronden, niveaus en leeftijden betrekt. Dit mondt uit in een gemeenschappelijke viering in juni 2025 in de grote zaal van NO&B. De choreografie en muziek van Heel Amsterdam Danst maakt het mogelijk voor (amateur)dansers van alle achtergronden om in hun eigen stijl en traditie te bewegen en zo deel uit te maken van een groter geheel. De focus van dit project ligt op verbinding door dans, en co-creatie tussen professionele dansers en amateurs. NO&B zoekt in dit project verbinding met andere Amsterdamse gezelschappen van allerlei achtergronden. Het doel is dat dit programma de blueprint wordt voor volgende participatieprogramma’s. In C resulteert in tenminste zeven uitvoeringen in de zeven stadsdelen van Amsterdam in april en mei 2025, en een gezamenlijke uitvoering in de grote zaal van Nationale Opera & Ballet op 15 juni 2025. De einddatum van het totaalproject, waarvan In C onderdeel is, is 27 oktober 2025, de 750ste verjaardag van Amsterdam.