nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Huis van Herinnering

Stichting Nederlands Openluchtmuseum organiseert samen met Pleyade het project ‘Huis van Herinnering’. Pleyade biedt gezondheidszorg en ondersteuning aan ouderen in Arnhem, Elst en de Liemers. De partners vinden elkaar in het doel op locatie van Nederlands Openluchtmuseum een belevingsplek te realiseren. Deze is – vanuit de principes van erfgoedparticipatie en reminiscentie – volledig ingericht op ouderen met dementie die actief kunnen deelnemen aan nieuw te creëren erfgoedactiviteiten.

‘Huis van herinnering’ is een vervolg op de pilot van Nederlands Openluchtmuseum en Pleyade in 2019. Daarin stond onderzoek naar de behoefte van mensen met dementie centraal. In grote lijnen is ‘Huis van herinnering’ opgebouwd uit de ontwikkeling en realisatie van de belevingsplek, de ontwikkeling van het programma en de training van medewerkers, de werving van deelnemersgroepen en de opening en uitvoering van de erfgoedactiviteiten van 2024.

Het eindresultaat bestaat uit de doorontwikkeling van het reminiscentieprogramma, realisatie van honderd reminiscentiegroepen met elk tien deelnemers, en in het verlengde daarvan vijftig rondleidingen voor museumbezoekers, professionals en studenten in de zorg- en kunstsector.