nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Vlakker dan Vlak / Flacher als Flach

Stichting De Noorderlingen uit Groningen werkt samen met hun Duitse partner Das Letzte Kleinod (DLK) in de uitvoer van het project Vlakker dan Vlak / Flacher als Flach. Stichting De Noorderlingen is zowel productiehuis als opleiding voor jong theatertalent tussen de 12 en 21 jaar. DLK maakt locatievoorstellingen en verschillende internationale jeugdtheaterprojecten, vaak jonge vluchtelingen als deelnemers.

Het zeekleilandschap is het thematische uitgangspunt van het project Vlakker dan Vlak / Flacher als Flach en de verbindende schakel tussen partners en deelnemers. Ongeveer 5-7 Duitse jongeren en 6-8 Nederlandse jongeren werken twee weken onder de artistieke leiding van makers uit beide landen. In een mix van theatertrainingen en workshops verhouden ze zich tot het zeekleilandschap, klimaatverandering, duurzame energie, elkaar en de consequenties op het eigen leven.

De eerste productiefase zal zich afspelen in en rondom het huis van de schrijver Hermann Allmers. Hij schreef het boek “Marschenbuch” over het ontstaan van het zeekleilandschap en de strijd van mens en dier tegen wind en water. De jongeren starten hier het project met het formuleren van onderzoeksvragen en het houden van interviews. Al het verzamelde onderzoeksmateriaal, de interviews, hun eigen gedachten en ideeën over het thema, zelfgeschreven teksten en het “Marschenbuch” vormt de bron voor het zelf ontwikkelen van scènes. Deze scénes zijn interdisciplinair en kunnen bestaan uit theater, zang, muziek en choreografie. De scenes monden uiteindelijk uit in de presentatie van de eindvoorstelling ‘Marsch: Vlakker dan vlak / flacher als flach’.

De tweede productiefase zal in Groningen zijn en de jongeren zullen de presentatie hertalen naar de nieuwe Groningse locatie.