nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Theaterstuk op het platteland met de Nederlandse en Duitse vlag Theaterstuk op het platteland met de Nederlandse en Duitse vlag
Participatie

Nederland-Duitsland jonge kunst 2017-2021

Voor culturele projecten waarin Nederlandse en Duitse culturele instellingen samenwerken

De subsidieregeling is op dit moment gesloten. In oktober en november 2021 organiseerde Fonds Soziokultur met ons online Meet & Pitch/Match bijeenkomsten. Hier doe je vast kennis, contacten en inspiratie op om met een Duitse partner aan de slag te gaan.

Vanaf 15 maart tot en met 15 april 2022 kunnen er weer aanvragen ingediend worden. Dit doen we nu via een Open call onder de subsidieregeling Internationale Samenwerking. Lees hier alle informatie en details.

We organiseren op 16 februari 2022 een open space online spreekuur om vragen te beantwoorden en je verder te helpen. Sluit gerust aan.

Deze subsidieregeling is een samenwerking met het Duitse Fonds Soziokultur. De financiering van de projecten gebeurt dan ook vanuit beiden fondsen.

Wil je een vernieuwend cultuur- of erfgoedproject organiseren samen met een Duitse partner? Misschien is de regeling Nederland-Duitsland jonge kunst dan iets voor jou. Je project dient als voorbeeld voor anderen en vormt een duurzame samenwerking met een Duitse instelling. Je wisselt onderling kennis uit en bouwt een netwerk op.

Wie kan aanvragen?

Je kan subsidie aanvragen als een in Nederland gevestigde culturele instelling, samen met een Duitse partner. Ook als je eerder subsidie hebt ontvangen vanuit deze regeling kan je opnieuw een aanvraag indienen.

Waar letten de fondsen op?

Je kan subsidie aanvragen voor een project waarbij voor, door en met cultuurmakers kunstzinnige of erfgoedactiviteiten in de vrije tijd worden beoefend. De fondsen zijn met name geïnteresseerd in bijzondere vormen van samenwerking, vernieuwende projecten en verduurzaming. Je dient je aanvraag in bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. De Duitse partner dient de aanvraag in bij Fonds Soziokultur.

Praktische voorwaarden

 • Jullie project start tussen 15 juli en 31 december 2022.
 • Jullie project duurt maximaal twee jaar.
 • De post onvoorzien op de begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn.
 • Je mag maximaal 10% van de subsidie inzetten voor materiële investeringen.

 • Je kan per project maximaal € 50.000,- aanvragen. Hiervan vraag je € 25.000,- bij het Fonds voor Cultuurparticipatie aan en je Duitse partner vraagt € 25.000,- bij Fonds Soziokultur aan. Van aanvragen boven de € 25.000,- verwachten we dat je project impact heeft en een voorbeeld voor anderen is.
 • Beide Fondsen ondersteunen samen maximaal 50% van je totale projectkosten. Het bij het Fonds aangevraagde bedrag is dus maximaal 25% van de totale projectkosten.

Rekenvoorbeeld

 • Totale projectkosten: € 40.000,-
 • Bijdrage Fonds voor Cultuurparticipatie: maximaal € 10.000,- (aangevraagd door Nederlandse samenwerkingspartner)
 • Bijdrage Fonds Soziokultur: maximaal € 10.000,- (aangevraagd door Duitse samenwerkingspartner)
 • Eigen bijdrage van de beide samenwerkingspartners: minimaal € 20.000,-

Online spreekuren

Heb je na het lezen van de informatie op deze site nog vragen? Neem gerust contact op! Onze programma-adviseurs Lidian Fleers en Lucien Ravensberg helpen je graag verder. Op 18 januari en 16 februari organiseren we samen met Fonds Soziokultur en Duitsland expert Inez Boogaarts online spreekuren.

18 januari 15.30 – 16.30 uur
16 februari 9.30 – 10.30 uur

Zoom Meeting-ID: 865 2260 4571 / Code: 452509

Inspiratie opdoen

We werken sinds 2013 samen met het Fonds Soziokultuur en hebben 60 projecten ondersteund. Je vindt ze onder 'bekijk alle projecten in deze regeling'.

Lees de verhalen van:
Projectleider Krista Burger over de bijzondere samenwerking met Duitse partner: ‘Ik kan andere instellingen aanraden zo’n soort internationale samenwerking te zoeken.'

Het Theaterschip en Duitse partner ACADEMY die in coronatijd hun project uitvoerden. ‘Het was vooral heel veel en snel schakelen.’

Stichting The hills are alive hoe zij hun project omvormde naar nieuw project. 'Ondanks het radicaal andere plan handhaafde het Fonds de subsidie.'

Of bekijk de 10 tips om succesvol internationaal samen te werken. Zo word je op het goede spoor gezet om goede samenwerkingsplannen uit te werken.

Verder komen

Ben je op zoek naar een samenwerkingspartner of wil je graag advies over je mogelijke aanvraag? Neem dan contact op met programma-adviseurs Lidian Fleers of Lucien Ravensberg. Voor het vinden van een Duitse samenwerkingspartner raden wij je aan contact op te nemen met Tabea Deckers van Fonds Soziokultur.

Acteurs van het project Wilhelmina
Acteurs van het project Wilhelmina
Deelnemers ontspannen en maken muziek tijdens het project Literatour
Deelnemers ontspannen en maken muziek tijdens het project Literatour

Beoordeling aanvragen

Een onafhankelijke externe adviescommissie, bestaande uit Nederlandse en Duitse adviseurs, beoordeelt jullie aanvraag. We plaatsen ze in een rangorde. Bij het gelijk eindigen van aanvragen, die niet allemaal kunnen worden gehonoreerd, wordt de aanvraag die het hoogst scoort op “inhoudelijke en organisatorische kwaliteit” toegewezen.


Beschikbare budget ronde 2020 verhoogd

Het Fonds had het budget voor de ronde 2020 verhoogd met € 20.000,- waardoor het subsidieplafond € 120.000,- werd. Dit extra bedrag kwam voort uit de ronde 2019 die niet volledig benut was. Hiermee konden we alle positief geadviseerde aanvragen honoreren.

Heb je nog vragen?

Je kunt contact opnemen met één van de medewerkers van deze regeling.

030 - 233 60 30
internationaal@cultuurparticipatie.nl

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak op tijd een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

 • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
 • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
 • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
 • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
 • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'
Advies nodig?
Advies nodig?

Wil je iemand spreken? Bijvoorbeeld over welke subsidieregeling er voor jouw project is? Onze adviseurs helpen je graag!

030 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl