nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Vacature: Manager Bedrijfsvoering

Als Manager Bedrijfsvoering bij het Fonds voor Cultuurparticipatie geef je leiding aan het cluster bedrijfsvoering. Je vervult een rol als verbinder, zowel tussen de teams van je cluster als naar de andere twee clusters: Ontwikkeling en Realisatie.

36 uur · per 1 augustus · hybride (op kantoor in Utrecht/vanuit huis)

 

Organisatie

Het Fonds voor Cultuurparticipatie is een Rijkscultuurfonds dat actieve cultuurdeelname in het Koninkrijk der Nederlanden stimuleert. Onze missie: cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Wij maken culturele projecten mogelijk door het verstrekken van subsidies aan culturele initiatieven in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Van Zeeland tot Groningen. Van Aruba tot St. Eustatius. Van groot tot klein. Dwars door alle disciplines heen. Bijvoorbeeld voor het verstevigen van cultuuronderwijs op scholen, het organiseren van een theaterfestival in de wijk of voor een creatieve aanpak van nieuwe media en erfgoed.

We zijn actief op het terrein van cultuureducatie, cultuurparticipatie, erfgoed en talentontwikkeling. Ook dragen we bij aan een gelijk speelveld voor verschillende cultuurmakers, vormen van cultuur en manieren van cultuur maken. We werken daarbij intensief samen met landelijke en lokale partners, ook in het sociaal domein om bij te dragen aan een veerkrachtige samenleving..

Met een organisatie van ongeveer zestig vaste medewerkers, een groep van honderd commissieleden en een flexibele schil van zzp’ers zetten wij ons in vanuit de kernwaarden laagdrempelig, betrokken, lef, inclusief en verbindend in dat wat de organisatie drijft: de kracht van kunst en cultuur.

Dit doet het Fonds vanuit samenwerking binnen en tussen drie clusters: Ontwikkeling, Realisatie en Bedrijfsvoering. Het ministerie van OCW is opdrachtgever van het Fonds en het Fonds is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO).

 

De Functie

Als Manager Bedrijfsvoering bij het Fonds voor Cultuurparticipatie geef je leiding aan het cluster bedrijfsvoering. Je vervult een rol als verbinder, zowel tussen de teams van je cluster als naar de andere twee clusters: Ontwikkeling en Realisatie. Je bent verantwoordelijk voor de doorontwikkeling en verdere professionalisering van het cluster. Hierbij laat je je inspireren door perspectieven van binnen en buiten.

Bij het cluster Bedrijfsvoering werken circa 20 medewerkers verdeeld over 6 teams. Het cluster kenmerkt zich door een brede diversiteit in ervaring, achtergrond, persoonlijkheden en functieschaal. Samen met deze collega’s waarborg je de beste ondersteuning voor het kernproces van het fonds. Het Fonds staat aan de vooravond van het implementeren van nieuwe systemen, waaronder een bedrijfsplatform en het (door)ontwikkelen van werkprocessen. Als manager bedrijfsvoering ben je (gedelegeerd) opdrachtgever. Als manager bedrijfsvoering ben je lid van het managementteam. Je legt verantwoording af aan de directeur-bestuurder.

Je adviseert directie en management proactief over strategische besluiten en financiële ontwikkelingen en zorgt ervoor dat zij kunnen sturen op managementinformatie. Denk hierbij aan het inrichten van een dashboard. Je legt verantwoording af aan de Manager Bedrijfsvoering.

Bekijk hier het wervingsprofiel

 

Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

 • Neemt als lid van het managementteam initiatief en adviseert over de ontwikkeling, optimalisatie en realisatie van de strategie, missie en visie van het Fonds.
 • Levert een bijdrage aan het vaststellen van inhoudelijke, programmatische, financiële en organisatorische kaders van het Fonds.
 • Ontwikkelt nieuwe (en onderhoudt bestaande) samenwerkingsrelaties met interne en externe samenwerkingspartners en stakeholders, zoals de accountant, managers bedrijfsvoering van collega fondsen, maar vooral ook de collega’s van de clusters Ontwikkeling en Realisatie.
 • Draagt zorg voor de ontwikkeling van het beleid van het cluster, de richtlijnen en werkwijzen en verwerft draagvlak voor nieuw beleid.
 • Creëert een professioneel werkklimaat en bevordert een open, veilige en inclusieve werksfeer.
 • Stemt af met de operationeel leidinggevenden van de teams binnen het cluster over de voortgang en draagt zorg voor de samenwerking met de andere clusters.
 • Draagt zorg voor het professionaliseren en versterken van de operationeel leidinggevenden en de teams binnen cluster bedrijfsvoering.
 • Draagt zorg voor in-, door- en uitstroom en vitaliteit van medewerkers, zzp’ers en andere betrokken professionals.
 • Draagt zorg voor een gezond financieel beleid en klimaat binnen het Fonds, binnen een sluitende begroting en daarbij passende formatie.
 • Vervult de rol van (gedelegeerd) opdrachtgever bij de implementatie van nieuwe systemen en het ontwikkelen van werkprocessen.
   

Profiel

Je hebt ruime leidinggevende ervaring als manager of directeur op het gebied van bedrijfsvoering waaronder het succesvol leiden van een team/organisatieonderdeel van vergelijkbare omvang, het ontwikkelen van medewerkers en het managen van meerdere processen tegelijkertijd. Daarnaast:

 • Je hebt ervaring met het initiëren en leiden van complexe verbeter- en ontwikkelprocessen gericht op professionalisering en het bouwen aan organisaties.
 • Je beschikt over financiële kennis en hebt kennis en ervaring met IT-ontwikkeling in de rol van opdrachtgever.
 • Je hebt ervaring met het bevorderen van een inclusieve cultuur en hebt gewerkt in omgevingen die diversiteit waarderen.
 • Je hebt ervaring met het opereren in een politiek-bestuurlijke context.
 • Je hebt ervaring met door de overheid gefinancierde organisaties.
 • Je hebt oprechte interesse in behoeften, zorgen en feedback maar je blijft ook duidelijk over de kaders en de richting.
 • Je schakelt makkelijk op verschillende niveaus binnen en buiten de organisatie, hierbij maak je gebruik van humor en relativeringsvermogen.
 • Je creëert ruimte in de dagelijkse hectiek, om samen te reflecteren en te werken aan innovatie en vernieuwing.
 • Je weet organisatiesensitiviteit en duidelijkheid op uitstekende wijze te combineren in de omgang met je omgeving.
 • Je hebt een scherp oog voor het bewaken van de voortgang van projecten en processen, waarbij je uitblinkt in het scheiden van hoofd- en bijzaken en het aanbrengen van samenhang.
 • Je weet mensen in beweging te krijgen en hen verantwoordelijkheid te laten nemen.
 • Jouw optimisme en ‘het glas is halfvol’-mentaliteit inspireren anderen en dragen bij aan een positieve werkomgeving.
 • Je bent transparant in je gedrag; je doet wat je zegt en zegt wat je doet.

Wij streven in het bestand van professionals die zich voor het Fonds inzetten naar mensen met een diversiteit aan achtergronden en ervaringen, om samen een krachtig team te vormen. We moedigen dan ook iedereen van harte aan, die op basis van kennis, talent en/of ervaring geschikt denkt te zijn voor deze functie, om te solliciteren.

 

Wij bieden

Als jij een rol zoekt waarin jouw passie voor kunst en cultuur en het maken van impact samenkomen, dan is dit de plek voor jou. We bieden je een uitdagende werkomgeving en leuke en toegewijde collega’s. En verder:

 • Een jaarcontract voor 36 uur per week, met de intentie te investeren in een langdurige samenwerking;
 • De functie is gewaardeerd in functieschaal 13 van de CAO Rijk. Afhankelijk van ervaring bedraagt het salaris minimaal €5.212 en maximaal €7.747 bruto per maand bij een 36-urige werkweek;
 • 4 weken verlof op jaarbasis;
 • Een IKB-regeling, bestaande uit 36 IKB-uren en 16,3% IKB-budget;
 • Een prettig kantoor op loopafstand van Utrecht CS en de mogelijkheid tot hybride werken onder voorwaarden;
 • Een mooi pakket aan aanvullende arbeidsvoorwaarden, waaronder een cultuurbudget en de mogelijkheid tot opleiding & ontwikkeling.

Een assessment maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.

Voor deze functie is het noodzakelijk dat je een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunt overleggen bij indiensttreding. Het Fonds vergoedt deze verklaring.

 

Geïnteresseerd?

Het Fonds laat zich in deze procedure bijstaan door Gouden Gasten | Executive Search binnen Kunst & Cultuur. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door hun antwoord op onderstaande vragen op max 1A4 – voorzien van een actueel cv – voor 25 juni te sturen aan ezra@goudengasten.com. Voor meer informatie kun je ook bellen met Ezra op 06 82 50 26 46.

We vragen alle sollicitanten om dezelfde vragen – op max 1A4 – te beantwoorden, zodat wij een eerlijke vergelijking kunnen maken.

 • Wat is jouw motivatie om te solliciteren op deze functie bij het Fonds voor Cultuurparticipatie?
 • Een belangrijk onderdeel van je functie is verbinden en draagvlak creëren. Kun je een voorbeeld geven waarin je laat zien hoe jij verbindt en draagvlak creëert?
 • Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de sociale veiligheid, het welzijn en de vitaliteit van de medewerkers binnen jouw cluster. Kun je een voorbeeld geven van hoe jij hier in eerdere rollen aan hebt bijgedragen?
 • Het Fonds gaat een aantal projecten starten rondom automatisering en digitalisering. Als manager bedrijfsvoering heb jij het opdrachtgeverschap. Kun je een voorbeeld geven waarin je laat zien ervaring te hebben met projectmatig werken, bij voorkeur in de rol van opdrachtgever van een IT gerelateerd project?