nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Vacature: Coördinerend Business Controller

Als Coördinerend Business Controller maak je de inzet en uitnutting van subsidieregelingen en het verloop van de algemene bedrijfsvoering inzichtelijk. Je adviseert directie en management over strategische besluiten en zorgt ervoor dat er gestuurd kan worden op managementinformatie. Je geeft operationeel leiding aan het team Financiën & Business Control.

36 uur · per 1 september · hybride (op kantoor in Utrecht/vanuit huis)

 

Organisatie

Het Fonds voor Cultuurparticipatie is een Rijkscultuurfonds dat actieve cultuurdeelname in het Koninkrijk der Nederlanden stimuleert. Onze missie: cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Wij maken culturele projecten mogelijk door het verstrekken van subsidies aan culturele initiatieven in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Van Zeeland tot Groningen. Van Aruba tot St. Eustatius. Van groot tot klein. Dwars door alle disciplines heen. Bijvoorbeeld voor het verstevigen van cultuuronderwijs op scholen, het organiseren van een theaterfestival in de wijk of voor een creatieve aanpak van nieuwe media en erfgoed.

We zijn actief op het terrein van cultuureducatie, cultuurparticipatie, erfgoed en talentontwikkeling. Ook dragen we bij aan een gelijk speelveld voor verschillende cultuurmakers, vormen van cultuur en manieren van cultuur maken. We werken daarbij intensief samen met landelijke en lokale partners, ook in het sociaal domein om bij te dragen aan een veerkrachtige samenleving..

Met een organisatie van ongeveer zestig vaste medewerkers, een groep van honderd commissieleden en een flexibele schil van zzp’ers zetten wij ons in vanuit de kernwaarden laagdrempelig, betrokken, lef, inclusief en verbindend in dat wat de organisatie drijft: de kracht van kunst en cultuur.

Dit doet het Fonds vanuit samenwerking binnen en tussen drie clusters: Ontwikkeling, Realisatie en Bedrijfsvoering. Het ministerie van OCW is opdrachtgever van het Fonds en het Fonds is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO).

 

De Functie

Als Coördinerend Business Controller maak je de inzet en uitnutting van subsidieregelingen en het verloop van de algemene bedrijfsvoering inzichtelijk. Je adviseert directie en management over strategische besluiten en zorgt ervoor dat er gestuurd kan worden op managementinformatie.

Het Fonds staat aan de vooravond van het implementeren van nieuwe systemen, waaronder een bedrijfsplatform en op termijn een subsidie managementsysteem en het (door)ontwikkelen van werkprocessen. Dit gaat effect hebben op de gehele organisatie. Als business controller / teamleider speel je een cruciale rol in de ontwikkeling van het financiële team. Je bent de spil in het zo optimaal mogelijk benutten van de financiële middelen binnen het fonds, zowel intern als extern. Hierbij is de uitdaging van het team financiën om de primaire financiële processen te updaten, een duidelijke lijn uit te zetten om rust te creëren én de focus op business control te vergroten.

Je adviseert directie en management proactief over strategische besluiten en financiële ontwikkelingen en zorgt ervoor dat zij kunnen sturen op managementinformatie. Denk hierbij aan het inrichten van een dashboard. Je legt verantwoording af aan de Manager Bedrijfsvoering.

Bekijk hier het wervingsprofiel

 

Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

 • Geeft operationeel leiding aan het team Financiën en Business Control en draagt hierin zorg voor planning, werkverdeling, voortgang en kwaliteit.
 • Ontwikkelt het financiële beleid, heeft oog voor (beleids-)ontwikkelingen en rapporteert hierover aan de directeur-bestuurder en het managementteam.
 • Bedienen van de belangrijkste interne en externe stakeholders: managementteam, team realisatie, subsidieadviseurs, Raad van Toezicht en ministeries.
 • Opstellen van financiële rapportages en (meerjaren)begrotingen en het geven van strategisch advies.
 • (door)Ontwikkelen en implementeren van procedures en processen om zo bij te dragen aan verdere professionalisering en duidelijkheid te creëren voor iedereen binnen de organisatie.
 • Draagt zorg voor de inrichting en ontwikkeling van de administratieve organisatie/intern beheer en bijbehorend instrumentarium.

 

Profiel

 • Je hebt ruime ervaring als business controller en vindt het leuk om een klein team operationeel aan te sturen. Verder:
 • Je combineert ervaring met business control met ervaring in accounting en administratie. Vanwege de omvang van het team is het essentieel dat je ook bereid en in staat bent om bijvoorbeeld operationele boekingen te verrichten.
 • Je hebt ervaring met het initiëren en leiden van verbeter- en veranderprocessen gericht op professionalisering en hebt altijd oog voor de menselijke kant.
 • Je brengt bij voorkeur ervaring in met Power BI en bent in staat te werken met dashboards.
 • Je hebt ervaring met het opereren in een politiek-bestuurlijke context.
 • Je hebt ervaring met door de overheid gefinancierde organisaties.
 • Je bent een hands-on operationeel leidinggevende met een business control profiel.
 • Je weet mensen in beweging te krijgen, te verbinden en hen verantwoordelijkheid te laten nemen, waardoor je effectief kunt organiseren zonder in details verstrikt te raken.
 • Je hebt een cijfermatig en business control profiel en kan je goed bewegen binnen een dynamische, mensgerichte en diverse organisatie.
 • Je bent een empathische verbinder die makkelijk schakelt op de verschillende niveaus binnen de organisatie en mensen mee kan nemen in de financiële werkelijkheid.

Wij streven in het bestand van professionals die zich voor het Fonds inzetten naar mensen met een diversiteit aan achtergronden en ervaringen, om samen een krachtig team te vormen. We moedigen dan ook iedereen van harte aan, die op basis van kennis, talent en/of ervaring geschikt denkt te zijn voor deze functie, om te solliciteren.

 

Wij bieden 

Het Fonds voor Cultuurparticipatie biedt je een uitdagende werkomgeving, een baan van betekenis en leuke en toegewijde collega’s. En verder:

 • Een jaarcontract voor 36 uur per week, met de intentie te investeren in een langdurige samenwerking;
 • De functie is gewaardeerd in functieschaal 12 van de CAO Rijk. Afhankelijk van ervaring bedraagt het salaris minimaal €4.278 en maximaal €6.320 bruto per maand bij een 36-urige werkweek;
 • 4 weken verlof op jaarbasis;
 • Een IKB-regeling, bestaande uit 36 IKB-uren en 16,3% IKB-budget;
 • Een prettig kantoor op loopafstand van Utrecht CS en de mogelijkheid tot hybride werken onder voorwaarden;
 • Een mooi pakket aan aanvullende arbeidsvoorwaarden, waaronder een cultuurbudget en de mogelijkheid tot opleiding & ontwikkeling.

Voor deze functie is het noodzakelijk dat je een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunt overleggen bij indiensttreding. Het Fonds vergoedt deze verklaring.

 

Geïnteresseerd?

Het Fonds laat zich in deze procedure bijstaan door Gouden Gasten | Executive Search en Interim Management binnen Kunst & Cultuur, Overheid en Onderwijs. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door hun antwoord op onderstaande vragen op max 1A4 – voorzien van een actueel cv –  te sturen aan ezra@goudengasten.com. Voor nadere informatie kun je ook bellen met Ezra op 06 82 50 26 46.

We vragen alle sollicitanten om dezelfde vragen – op max 1A4 – te beantwoorden, zodat wij een eerlijke vergelijking kunnen maken.

 • Wat is jouw motivatie om te solliciteren op deze functie bij het Fonds voor Cultuurparticipatie?
 • Wij zoeken een business controller / teamleider die een compact team gaat aansturen. Dit vereist een zekere mate van hands-on mentaliteit. Zo moet je je bewegen tussen business control en accounting en administratie. En verwachten we dat je ook bereid en in staat bent om bijvoorbeeld operationele boekingen te verrichten. Kun je met een concreet voorbeeld uit een eerdere functie aantonen hoe je deze hands-on mentaliteit hebt toegepast?
 • Welke ervaring heb je met het maken van jaarrekeningen (inclusief financiële paragraaf)? Wat was je rol en met wie werkte je daarin samen?