nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Participatie

Talentontwikkeling in informele netwerken

Werk jij met groepen zelflerende talenten en wil je hen binnen hun eigen circuit laten uitblinken, doorstromen en op weg helpen naar de beroepspraktijk? Vraag dan subsidie aan voor Talentontwikkeling in informele netwerken.

Talenten kunnen allerlei knelpunten tegenkomen op weg naar de beroepspraktijk. Vervolgopleidingen zijn niet of weinig beschikbaar en hun kunstvorm past vaak niet in het aanbod. Maar in het uiteenlopende informele circuit kunnen talenten veel meer verschillende dilemma's en drempels ervaren. Met deze subsidieregeling kan je investeren in een traject om deze groepen talenten te versterken en te helpen groeien. 

Wie kan subsidie aanvragen?

 • Een culturele instelling, stichting of vereniging zonder winstoogmerk.  
 • Als je samenwerkt met andere partijen, dient één partij de aanvraag in.  
 • Je krijgt de mogelijkheid je plan mondeling toe te lichten aan de beoordelingscommissie. 

Hoe ziet je project eruit?

Je hebt een ontwikkeltraject waaraan meerdere talenten (uit het informele circuit) meedoen. Deze talenten worden, vanuit hun eigen behoefte, ondersteund. Het gaat om de ontwikkeling van talenten in de vrije tijd, dus niet in schoolverband of via kunstonderwijs. Wij denken voor deze regeling aan bijvoorbeeld de volgende projecten: 

 • ontwikkeltrajecten voor (multidisciplinaire) talenten, talenthubs voor signed word, masterclasses voor striptekenaars, een creatieve academy voor breakdance of podcast, broedplaatsen voor talenten in circus of streetart, etc. 
 • ontwikkeltrajecten voor talenten met een beperking, autisme of ADHD 
  samenwerkingstrajecten tussen culturele instellingen, de beroepspraktijk en kunstvakopleidingen. 

We zijn benieuwd naar je ideeën! Heb je vragen of twijfel je ergens over? Stuur dan een mail met je vraag en je contactgegevens naar talent@cultuurparticipatie.nl. Dan neemt een subsidieadviseur contact met je op.


Hoe vraag je subsidie aan?

 • Op deze pagina vind je rechts in het kader onder ‘Documenten’ alle belangrijke informatie, zoals de subsidieregeling met daarin alle voorwaarden waarop we je aanvraag beoordelen. Ook vind je hier voorbeeldformulieren om je te helpen bij je aanvraag.  
 • Subsidie aanvragen doe je via Mijn Fonds: onze online aanvraag-omgeving. Klik rechtsboven op deze pagina op ‘Subsidie aanvragen’ om een Mijn Fonds-account aan te maken (dit kan een paar dagen duren) en je aanvraag te starten.  
 • Meer weten? Bekijk hier onze infopagina over subsidie aanvragen.   

Goed om te weten:

 • Je hebt een ontwikkeltraject (minimaal 6 maanden – maximaal 2 jaar) waaraan meerdere talenten (uit het informele circuit) meedoen. Deze talenten worden, vanuit hun eigen behoefte, ondersteund in hun ontwikkeling. 
 • Je project start niet voor je aanvraag is goedgekeurd (dit duurt maximaal 13 weken), maar wel binnen 6 maanden nadat je ons besluit hebt ontvangen. 
 • Je kunt maximaal € 75.000 aanvragen. In je begroting neem je alle posten inclusief BTW op. De dekking van je projectkosten hangt af van het bedrag dat je aanvraagt: 
  Vraag je tussen de € 10.000 en € 25.000 aan? Het aangevraagde bedrag mag in het Europees deel van Nederland maximaal 90% van je projectkosten dekken. Aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk mogen maximaal 100% van je projectkosten dekken. 
  Vraag je tussen de € 25.000 en € 75.000 aan? Het aangevraagde bedrag mag in het Europees deel van Nederland maximaal 70% van je projectkosten dekken. Aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk mogen maximaal 90% van je projectkosten dekken. 
 • Hoezeer je aanvraag op alle voorwaarden wordt beoordeeld, hangt af van het bedrag dat je aanvraagt: tot de € 25.000 is onze toetsing lichter dan daarboven.  
 • Je past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in Artikel 1.7 van de subsidieregeling. (Hoezeer je aanvraag op deze codes wordt beoordeeld, hangt af van het bedrag dat je aanvraagt.)  
 • Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het eind van het budget bereikt is. Begin daarom op tijd; wacht niet te lang met aanvragen.

Op zoek naar inspiratie?

Fashionclash, een interdisciplinair fashionplatform, ontving subsidie via de regeling Talentontwikkeling in informele netwerken. Het platform helpt autodidactie makers te groeien. We gingen in gesprek met talentontwikkelaar Branko Popović over zijn ervaring met het steunen van jonge makers:

Beleidsperiode 2025-2028

In 2024 lopen al onze huidige projectregelingen af en zullen ze sluiten. Daarom houden we je zo goed mogelijk op de hoogte.