Popwaarts (Talentontwikkeling)

Popwaarts organiseert jaarlijks de Popronde, een podium voor jonge, talentvolle muzikanten. Het festival vindt plaats in 42 steden in Nederland, op momenteel circa achthonderd locaties. Het helpt ambitieuze makers en talenten zichzelf te ontwikkelen, landelijk onder de aandacht te komen en hun netwerk uit te breiden. De Popronde is inmiddels een landelijk platform dat partijen voor talent en nieuwe muziek bindt en jaarlijks talentvolle Nederlandse popmuzikanten presenteert. Binnen de Popronde krijgen deelnemende talenten coaching en begeleiding van Popwaarts, doen ze intensieve tour- en speelervaring op en leren ze bij op creatief en zakelijk gebied. Voor de meeste deelnemers is het festival een opstap naar een kunstvakopleiding of een groter podium.

De aanpak van Popwaarts bestaat uit:

  • Activeren: Popwaarts werft deelnemers door samen te werken met mediapartners, muziekopleidingen, productiehuizen en lokale coördinatoren in de 42 deelnemende steden.
  • Selecteren: de selectiecommissie van 150 sleutelfiguren uit de muziekindustrie selecteert jaarlijks uit circa 1.100 inzendingen de 150 meest veelbelovende acts. Dit zijn ruim 600 muzikanten, hoofdzakelijk in de leeftijd van 18-25 jaar.
  • Presenteren: de geselecteerde deelnemers spelen van begin september tot en met eind november in 42 steden in Nederland, samen goed voor 1600 (gratis) concerten op ruim 800 locaties voor zo’n 160.000 bezoekers. Zij treden op in poppodia, theaters, cafés, winkels, galeries, bibliotheken, kerken, en andere laagdrempelige, toegankelijke locaties en weten zodoende een groot publiek te bereiken.

Voor de komende periode heeft Popwaarts de ambitie om het aantal speelplekken van de Popronde uit te breiden naar circa negenhonderd locaties. Ze wil daarbij de coördinatorendag, netwerkdag, opening en het eindfeest verder ontwikkelen, uitbouwen en inhoudelijk verdiepen. Ook gaat ze steviger inzetten op het begeleiden en ondersteunen van lokale coördinatoren in de 42 steden, om zodoende de potentiële podia-infrastructuur beter te benutten.