DOX (Talentontwikkeling)

DOX is een lokaal en internationaal georiënteerde theatertalentontwikkelaar, broedplaats, theatergezelschap en ontwikkelinstelling met producerende functie ineen. De komende jaren wil DOX uitgroeien tot een stevige talentontwikkelaar voor transdisciplinair theater, met ruimte voor onderzoek en de beschikking over een eigen podium. DOX Club en Translab (een nieuwe theatervrijplaats) zijn de belangrijkste onderdelen van deze ambitie. De kernactiviteiten zijn het ondersteunen van talenten en het produceren van vernieuwende podiumkunst voor jongeren met wortels in de urban arts. De werkwijze van DOX wordt gestuurd door het ‘each one teach oneprincipe’: het overdragen van kennis op jongere generaties en ‘peers’. Inhoudelijk richt DOX zich vooral op thema’s en expressievormen die spelen in de grootstedelijke jongerencultuur in binnen- en buitenland.

Jaarlijks brengt DOX een (co-)productie uit en een productie samen met Theater Utrecht. Ook organiseert DOX elk jaar het event The Kulture of Hype&Hope, een internationale ontmoetingsplek voor hiphopdans. Het onderdeel DOX Club kent

jaarlijks ongeveer negentig deelnemers en wordt in 2021 omgevormd naar vier programmalijnen die co-creatie nog meer centraal stellen: SpecialCLUB, ProductieCLUB, StadsCLUB en AuditieCLUB. In 2021 begint de organisatie bovendien een vrijplaats (Translab), waarin makers en talenten in een niet-productiegebonden onderzoeksruimte kunnen werken met nieuwe technologie, in nieuwe samenwerkingsvormen en voor nieuwe doelgroepen.