Benjamin Britten Orkesten (Talentontwikkeling)

Benjamin Britten Orkesten is in 2007 opgericht om de ontwikkeling van jong strijktalent binnen de klassieke muziek te bevorderen. Ze omvat drie jeugdorkesten: het Edward Strijkorkest voor deelnemers vanaf 6 jaar en het Benjamin Strijkorkest voor kinderen tussen 9 en 14 jaar; deze twee vallen onder de verzamelnaam Jong Britten. Als derde is er het Britten Jeugd Strijkorkest voor gevorderde jonge strijkers met aanleg voor een professionele muzikale carrière. Hier kunnen deelnemers zich ontwikkelen tot het toelatingsniveau voor een conservatorium. Alle orkesten repeteren wekelijks en geven diverse optredens per jaar. Daarnaast streeft Benjamin Britten Orkesten ernaar om jaarlijks in een productie samen te werken met een andere podiumdiscipline (dans, opera, theater, videokunst, cross-over en fusion).

Benjamin Britten Orkesten organiseert ook het Britten Concours, een jaarlijks concours in Oost-Nederland voor jonge strijkers. Om het jaar is het een vioolconcours en een altviool- en celloconcours. In 2020 werd voor het eerst een contrabasconcours opgenomen in het Britten Concours. Het concours biedt een podium waar deelnemers hun eigen prestaties kunnen toetsen ten overstaan van een bekwame vakjury. Benjamin Britten Orkesten organiseert het concours al tien jaar in samenwerking met het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Ten slotte wil Benjamin Britten Orkesten met de Britten Academie de kennis over talentontwikkeling van jonge strijkers vergroten en een partner zijn voor conservatoria en vakdocenten voor jong muzikaal talent voor ensemblespel, voorafgaand aan de vakopleiding.