nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Black Heritage Festival (Erfgoedmanifestaties)

Sinds haar ontstaan in 2003 organiseert Untold manifestaties waarin de Afrikaanse diaspora centraal staat. Deze stonden in het teken van Afrikaanse geschiedenis. Met het Black Heritage Festival (BHF) verschuift Untold de blik naar immaterieel erfgoed, waarbij zij zowel naar het verleden, het heden en de toekomst van Afrikaans immaterieel erfgoed kijkt. Met het BHF biedt Untold een maand vol activiteiten; dansvoorstellingen, masterclasses, lezingen, seminars en workshops. Professionele en amateurbeoefenaars van podiumkunsten en erfgoedspecialisten komen hier bij elkaar voor inspiratie en kennisuitwisseling over Afrikaans immaterieel erfgoed. BHF vindt jaarlijks plaats in juni, als aanloop naar Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863.

BHF zet podiumkunsten in om het verband tussen verleden, heden en toekomst van Afrikaans erfgoed zichtbaar en tastbaar te maken voor een breed publiek. Kennis en inspiratie voor BHF haalt Untold uit vier leefgebieden in West-Afrika en de vier edities volgen thematisch een chronologische route langs Afrikaans erfgoed. Ieder jaar wordt een periode uit de chronologische route belicht, beginnend bij de kolonisatie en eindigend met een nieuwe generatie en diens blik op de ontwikkeling van immaterieel erfgoed in de toekomst. Untold stelt het programma samen met antropologen,

erfgoedspecialisten en deskundigen op het gebied van Afrikaanse podiumkunsten.

 

Untold wil met dit meerjarenprogramma een breed publiek en een diverse groep deelnemers laagdrempelig kennis laten maken met verschillende vormen van Afrikaanse uitvoerende kunsten. Daarnaast stimuleert Untold met de manifestatie inhoudelijke kennisdeling, nieuwe samenwerkingsverbanden tussen professionals en amateurs en actieve deelname van cultuurprofessionals en cultuurmakers aan Afrikaans immaterieel erfgoed in Nederland.