Airborne in the City

Airborne in the City is een cultuurhistorisch muziekevenement dat op zaterdag 21 september 2019 stilstaat bij de geschiedenis van 75 jaar Operation Market Garden. Een project waarbij de cultuurmakers - naast professionals met een link met de stad - een actieve rol krijgen om het verhaal van Arnhem op eigentijdse, artistieke wijze te vertellen. Doel van het project is om operatie Market Garden te herdenken, inclusief de bombardementen van de Duitsers die de het pand Royal bij de Willemskazerne hebben gebombardeerd op 17 september 1944.

De nieuwe gebruikers van pand Royal hebben de handen ineen geslagen om deze verhalen levend te houden in een vorm die ook de jongere generaties aanspreekt. Door terug te grijpen naar die beleving van jonge soldaten destijds en gebruik te maken van aansprekende taal, wil de organisatie het verhaal van Market Garden eigentijds maken. Het plein bij de Willemskazerne wordt aangekleed met 80 grote bouwhekken bekleed met doeken met historisch materiaal van o.a. het Gelders Archief, het Openlucht Museum en Vitesse

Via de Gelderlander en het Market Garden project worden verhalen van Arnhemmers opgehaald die de oorlog hebben meegemaakt of die uit een conflictgebied komen. Amateurmuzikanten, urban-arts Jongeren 12-18 vrije tijd van Studio 26 worden gevraagd om die verhalen artistiek te vertalen. Cultuurmakers worden door Mensen Zeggen Dingen tijdens een 'hackaton' uitgedaagd om van een thema rond Market Garden en de verhalen die van bewoners zijn opgehaald een creatieve spoken word-performance te maken.

De artistieke prestaties en uitwerkingen komen allemaal samen op de zogenaamde 'tafel der verbinding'. In de avond vinden er optredens plaats van lokale, regionale en landelijke artiesten. Tussen de muzikale acts door geven de woordkunstenaars een voorstelling met de verhalen die zij tijdens de workshops, de interviews met de Arnhemmers en het programma overdag hebben opgehaald.