Tussenjaar Ik kan het Maken en Drentse Regieopleiding

Loods13 is een ontwikkelplek voor theater in Drenthe (Emmen) en biedt talentontwikkeling op maat: van beginner tot toptalent. Daarnaast hebben zij een maatschappelijke en sociale functie: in theaterproducties en lessen worden persoonlijke en actuele onderwerpen als uitgangspunt genomen. Discussie over belangrijke onderwerpen worden bij publiek en spelers gevoed.

Loods13 heeft drie pijlers:

1. Talentontwikkeling op ieder niveau: van beginner tot toptalent

2. Verkleinen van het gat tussen de samenleving en mensen die daar om verschillende redenen buiten vallen, door de inzet van theater.

3. Theater letterlijk en figuurlijk dichtbij de inwoners in Drenthe brengen.

Loods13 wil vanaf september 2019 het theater-tussenjaar 'Ik kan het maken' uitbouwen en doorontwikkelen in Emmen. Dit talentontwikkelingsjaar is voor jongeren die nadenken over een toekomst in theater en aan talentontwikkeling willen doen. Daarnaast wil Loods13 met de samenwerkende partijen Keunstwurk, K&C en VRIJDAG werken aan Drentse regieopleiding voor het amateurtoneel, met als doel: geven van een kwaliteitsimpuls en talentontwikkeling van nieuwe regisseurs.

Leerlingen van het tussenjaar gaan een jaar lang drie dagen per week met talentontwikkeling door verschillende documentaires en voorstellingen te maken. De focus bij 'Ik kan het maken' ligt op het zelf creëren. Loods13 wil voor een bredere ontwikkeling de basis leggen: je bent niet alleen acteur op het podium, maar ook maker, vormgever, muzikant of performer.

Leerlingen van de Drentse regieopleiding gaan twee dagdelen per week aan de slag onder leiding van professionele docenten uit het Noord-Nederlands netwerk met het ontwikkelen van hun eigen vaardigheden en kennis als regisseur van amateurtheater.

Loods13 wenst talentontwikkelingstrajecten op maat en praktijkgericht aan te bieden door samen te werken met partijen als ATLAS Theater, Ogterop, De Tamboer, Peergroup, De Noordelingen, Noord Nederlands Toneel, Club Guy en Roni en Urban House Groningen.