nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Heggenvlechters voor hazelaarhakhout, of hoe we de basis van het ambacht gaan versterken

Lees het interview met Lex Roeleveld, projectleider, over hoe het vlechten van heggen groepen mensen en generaties verbindt.

Stichting Heg& Landschap wil met deze aanvraag het -vrijwel verdwenen- ambacht van heggenvlechten nieuw leven inblazen. Zij schakelen hiervoor de hulp in van een professioneel houthakster uit Engeland die kennis van de hele keten van oogsten van hazelaarhakhout en beheren percelen tot de verwerken van restmaterialen. In een periode van twee jaar bezoekt zij 3 x 5 dagen per seizoen Nederland en leert vrijwilligers alle aspecten rond het ambacht van heggenvlechten met hazelaarhakhout.

Het project wordt landelijk uitgezet via landelijke en regionale groepen en organisaties en in Utrecht op 2 geschikte landgoederen uitgevoerd met heggenvlechters en landschapsvrijwilligers uit het hele land. Cliënten van zorginstelling Reinaerde 't Burgje worden door haar opgeleid om resthout te verwerken tot diverse producten zoals tuinornamenten, hekwerken, aanmaakhout, wandelstokken, etc.

Naast de instructierondes waar vrijwilligers praktische kennis krijgen van het ambacht, brengt Stichting Heg & Landschap het ambacht bij een breder publiek onder de aandacht door de organisatie van natuurwerk- en boomplantdagen en de organisatie van wandeltochten. Via deze dagen hoopt men ook de jeugd voor het ambacht te interesseren.