Noord-Brabantse schuttersgilde
Participatie

Immaterieel erfgoed

Eigentijdse beoefening van immaterieel erfgoed

Heb jij een project dat gericht is op het ontwikkelen en doorgeven van immaterieel erfgoed? Span je je in om immaterieel erfgoed van deze tijd te houden, of het toekomstbestendig te maken? Daar is de subsidieregeling Immaterieel erfgoed voor. Of je nou erfgoedbeoefenaar bent, of een erfgoedgemeenschap.

Wat is immaterieel erfgoed?

Immaterieel erfgoed is levende cultuur die wordt doorgegeven van generatie op generatie en van persoon op persoon. Het kan bijvoorbeeld gaan om rituelen, gebruiken, ambachten of festiviteiten. Door het te beoefenen blijft erfgoed dynamisch, verandert het mee met de tijd en geef je het door.

Voorbeelden van immaterieel erfgoed zijn: gondelvaart, papierscheppen, Anansi vertellen, shanties zingen, Hindelooper cultuur, Staphorster stipwerk, heggenvlechten.

Op de site van het Kenniscentum Immaterieel Erfgoed Nederland vind je nog veel meer voorbeelden. Het Kenniscentrum heeft een breed overzicht van immaterieel erfgoed in Nederland, plus uitgebreide informatie over borging.

Wie kan subsidie aanvragen?

Je kan subsidie aanvragen als stichting of vereniging die zich inzet voor immaterieel erfgoed en erfgoedbeoefening.

Ben je als groep vrijwilligers actief of  een zelfstandige met goed plan en ben je geen stichting of vereniging? Dan mag je een lokale of regionale erfgoedorganisatie vragen om ‘penvoerder’ te zijn. Dat betekent dat die organisatie de aanvraag namens jullie bij ons indient. De provinciale erfgoedhuizen kunnen helpen een geschikte organisatie te vinden.

Waar let het Fonds op?

Laat in je subsidieaanvraag zien dat je het immaterieel erfgoed ontwikkelt en doorgeeft. Wat is er nodig om het toekomstbestendig te maken? Maak ook duidelijk hoe je door dit project nieuwe beoefenaars bereikt.

We kijken of je samenwerkingsverbanden aangaat en nieuwe beoefenaars betrekt bij je project. Samen vind je weer nieuwe toepassingsvormen voor immaterieel erfgoed.

Praktische voorwaarden

  • Je project start niet eerder dan 13 weken na je aanvraag, en niet later dan 6 maanden na toekenning van de subsidie.
  • Je project duurt maximaal 2 jaar.
  • De subsidie die je van ons ontvangt mag maximaal 50% van je projectkosten dekken.
  • Je mag maximaal 20% van de subsidie inzetten voor materiële investeringen.

Spreekuur erfgoed

Heb je na het lezen van de informatie op deze site nog vragen? Neem gerust contact op! Elke vrijdag houden we telefonisch spreekuur van 9 - 12 uur. Aanmelden is niet nodig maar kan wel. Mail je naam, organisatie, telefoonnummer en als je wilt ook alvast je vragen naar: erfgoed@cultuurparticipatie.nl. Je krijgt dan een voorstel voor een tijdstip en de contactgegevens van de betreffende adviseur.

Heb je nog vragen?

Je kunt contact opnemen met één van de medewerkers van deze regeling. Bel ons en vraag naar Arie Koelemij, Tamira Boogaard of Judith Pors

030 - 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

  • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
  • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
  • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
  • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
  • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'
Advies nodig?
Advies nodig?

Wil je iemand spreken? Bijvoorbeeld over welke subsidieregeling er voor jouw project is? Onze adviseurs helpen je graag!

030 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl