Rijksmuseum Muiderslot, podium voor iedereen

Rijksmuseum Muiderslot wil een nieuwe koers inzetten en het museum en podium verder openstellen voor een ander publiek. Het gaat in eerste instantie om jongeren en amateurs. Zij benaderen het Muiderslot vaak omdat zij op zoek zijn naar een podium. De organisatie wil zich duurzaam transformeren tot MeeMaakPodium door met makers uit de omgeving (Gooi en Vecht, Almere en Amsterdam) een gezamenlijk plan te ontwikkelen om actieve cultuurparticipatie binnen en rondom het Muiderslot te bevorderen.

De podiumfunctie van Muiderslot wordt met name gebruikt voor theatervoorstellingen en concerten. Ook niet-professionele cultuurmakers zijn al betrokken bij de huidige podiumactiviteiten maar het Muiderslot wil het eigenaarschap meer met hen gaan delen.

Het Muiderslot streeft naar een eigentijds en afwisselend programma, ontwikkeld in co-creatie met lokale en regionale partners en communities. Na inventarisatie van de behoeften volgt een plan van aanpak voor activiteiten en optredens in samenwerking met diverse partijen. Het Muiderslot stelt daarbij de praktische kaders vast (in overleg) en blijft garant staan voor de kwaliteit. De verschillende partners en makers zijn verantwoordelijk voor de inhoud en artistieke kaders. Er zijn er al gesprekken gaande met Urban Myth en Pride Amsterdam, die het Muiderslot hebben benaderd voor een samenwerking. De interne organisatie wordt ook meegenomen in de transitie. Doel daarvan is tot een nieuwe werkwijze te komen, gericht op gedeeld eigenaarschap en co-creatie.