Cultuureducatie in Zuid-Holland
In de periode 2021-2024 is Kunstgebouw CMK-penvoerder voor voor 18 plannen in 32 Zuid-Hollandse gemeenten. Het Zuid-Hollandse werkveld voor cultuuronderwijs kenmerkt zich door een grote diversiteit aan regio’s met uiteenlopende eigenschappen en behoeften en kan daardoor niet met één aanpak benaderd kan worden. Kunstgebouw heeft in de afgelopen periode de transitie gemaakt naar een vraaggerichte en relatiegerichte organisatie. Deze verandering zien we terug in de plannen voor CMK-3.
Kunstgebouw wil als penvoerder faciliterend zijn en inspelen op de behoefte van de verschillende deelnemende regio’s. Dat houdt in dat in de ene regio sprake zal zijn van veel regie en inhoudelijke sturing en in de andere regio beperkte inhoudelijke bemoeienis zal zijn. Met alle regio’s onderhoudt Kunstgebouw nauw contact via de stuurgroepen waarin alle stakeholders vertegenwoordigd zijn. Kunstgebouw volgt de ontwikkelingen en stuurt bij waar nodig.
Kunstgebouw zet voor CMK-3 in op meer community-building en uitwisseling tussen regio’s onderling om zo de in het netwerk aanwezige kennis optimaal te benutten en inspiratie over en weer te stimuleren. We zetten in op goede onderlinge samenwerking, binnen regio’s, tussen regio’s en in het landelijke netwerk. Kunstgebouw gelooft in de kracht van samenwerking en uitwisseling op alle niveaus.
Kunstgebouw ontwikkelt een digitaal platform voor de invoer en rapportage van de kwantitatieve prestatiegegevens om zo data-gestuurde begeleiding te kunnen bieden. Voor de monitoring kiezen we voor een kwalitatieve, op gesprek gebaseerde methodiek om op inhoud en ervaring te kunnen sturen. Zo ontstaat een compleet beeld van meetbare en merkbare zaken op basis waarvan regio’s verder kunnen ontwikkelen.
Een verdere uiteenzetting van het plan is te lezen in het projectplan (als bijlage toegevoegd onder punt 4.1).