nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Thuisgevoel

Stichting Haags Verhaal (later: HV) vraagt 25.700 aan voor het project 'Thuisgevoel': een participatief en multimediaal kunstproject van HV en Vadercentrum Laak, ondersteund door de Centrale Bibliotheek en de gemeente. Het project is geïnspireerd op het werk van de Zwitserse kunstenares Kathrin Stalder. Zij maakte een houten huis overtrokken met een wit laken en bedekt met honderden kleine stukjes witte stof, waarop mensen van over de hele wereld met rood garen een antwoord hebben geborduurd op de vraag: wat is jouw thuisgevoel? De antwoorden zijn persoonlijk en variëren van ‘wollen sokken’ tot ‘familie’, en van ‘geworteld zijn in jezelf’ tot ‘vrijheid’. Doordat deelnemers elkaar ontmoeten tijdens het creatieve proces en in gesprek gaan over hun persoonlijke antwoorden, ontstaat meer begrip voor elkaars verhaal en achtergrond. Daarmee draagt dit project bij aan verbinding en inclusie.

In het voorjaar van 2024 bouwen vrijwilligers van het Vadercentrum een replica van het oorspronkelijke houten huis. Dit ‘Haagse Huis’ reist een jaar lang door de stad. Op verschillende locaties over de 8 stadsdelen kunnen inwoners van Den Haag in elkaars gezelschap hun eigen lapje borduren, en daarmee hun thuisgevoel verbeelden. En terwijl ze bezig zijn, vertellen ze elkaar hun verhaal. Alle lapjes komen uiteindelijk op en in het Haagse Huis. Zo raken mensen en gemeenschappen uit alle stadsdelen van Den Haag met elkaar verbonden via kunst, verhalen en ontmoetingen. Kunstenaars en muziekmakers haken hierbij aan.

Concreet komt dit naar op 112 bijeenkomsten, 24 pop-ups en 40 borduurbijdrages. De gehele projectperiode loopt van 13 mei 2024 tot 30 mei 2025.