Genderongelijkheid als gevolg van kolonisatie
Eenmanszaak Anna Nunes uit Den Haag (hierna: de aanvrager) vraagt subsidie aan bij de regeling Internationale Samenwerking, categorie Samenwerken voor het project "Genderongelijkheid als gevolg van kolonisatie".
In samenlevingen die gekoloniseerd werden, vind je invloeden van kolonisatie terug in gender. In deze gemeenschappen heeft het kolonialisme een gewelddadige mannelijkheid gevormd, die tot uiting komt in de macht die mannen nog steeds hebben over het leven van vrouwen en andere genderidentiteiten. Het Nederlands kolonialisme is een actueel thema, maar de extreme ongelijkheid in gender die het heeft achtergelaten in Nederlands ex-koloniën is nog weinig tot niet besproken.
Samen met organisaties die zich inzetten tegen genderongelijkheid op het eiland São Tôme maakt Anna Nunes de invloed van het slavernijverleden in genderzichtbaar en bespreekbaar. São Tôme is een eiland dat diep is geraakt door het Nederlands slavernijverleden. Het slavernijverleden strekt ver voorbij Suriname en de Antillen. Het project tracht dit te benadrukken.
Tijdens een verblijf met organisaties die zich inzettentegen de achtergestelde positie van de Santomese vrouw, verwerkt zij hun expertise in genderproblematiek als gevolg van kolonisatie in een reeks kunstwerken. Met het tentoonstellen van de kunstwerken in São Tôme en Nederland combinatie met educatieve en creatieve workshops, wordt genderongelijkheid bespreekbaar gemaakt bij kinderen, scholieren en volwassenen, samen met de gevolgen van kolonisatie en slavenhandel op gender. Het project draagt daarmee bij aan de representatie van ongehoorde groepen in de samenleving en aan een eerlijke afspiegeling van het Nederlandse slavernijverleden. "Genderongelijkheid als gevolg van kolonisatie" bestaat uit presentaties en workshops en vindt plaats tussen 1 maart 2024 en 1 november 2025.