nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Het Fonds

Ontmoet onze medewerker Francisca Priem

Door: Francisca Priem / 9 maart 2021

Wie zijn de mensen die jou kunnen adviseren bij je subsidieaanvraag? En wat hebben zij zelf met cultuurmaken? Voor erfgoedadviseur Francisca sluiten werk en hobby naadloos op elkaar aan.

'Ik hou ontzettend van geschiedenis en erfgoed. Dat uit zich in mijn werk, maar ook in wat ik doe in mijn vrije tijd. Ik bezoek graag fantasy-festivals, zoals Castlefest. Nu ben ik bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe outfit om te dragen tijdens het eerstvolgende festival dat ik ga bezoeken.

Bij zo'n kostuum telt alles mee, van top tot teen. Ik heb een aantal elementen over de jaren heen verzameld, zoals sieraden en een leren riem waaraan allerlei attributen hangen. Voor sommige dingen kies je dan een moderne variant, zoals schoenen in een bepaalde stijl. Het leuke is dat je vaak ook geconfronteerd wordt met kwesties als het klimaat. Ik maak bijvoorbeeld een kostuum in middeleeuwse stijl. Daarbij komt een vraag op als: wat is het effect van het dragen van een lange cape in koud en nat of juist in heel warm weer? Het leuke is dat je zo wordt gedwongen om na te denken over praktische zaken. Het vergt vaak redelijk wat onderzoek ook. De Middeleeuwen beslaan een grote periode waar mensen allerlei associaties bij hebben, maar welke gebruiken waren er nu werkelijk en welke zijn gefabriceerd door de eeuwen heen?

Ik vind het gevoel van even in een andere tijd te leven fantastisch, zeker als je op zo'n festival herkenbare gebruiken en ambachten tegenkomt die tot op de dag van vandaag nog worden beoefend. Veel mensen organiseren iets, zoals korte danslessen, omgaan met roofvogels, het maken van allerlei houtsnijwerk of een demonstratie van hoe je van een Schotse tartan een kilt maakt. Daarbij zijn er grote verschillen: de een heeft zich helemaal verdiept in de geschiedenis, terwijl de ander vooral het gevoel wil overbrengen, met een knipoog naar het heden.

Bezoekers dansen op fantasy-festival Castlefest. Foto: Dewi van Zeggelaar via Castlefest
Bezoekers dansen op fantasy-festival Castlefest. Foto: Dewi van Zeggelaar via Castlefest

Meestal ga ik met de familie van mijn vriend. Zij hebben ook een passie voor deze onderwerpen. Voor mij is het vooral een dagje onder gelijkgestemden, maar ik weet ook dat er veel mensen zijn die op zo’n manier lid worden van een groep om later samen dingen te doen als reenactment.

Verder heb ik me tijdens de coronamaatregelen verdiept in zelf brood maken, macrameeën en borduren. En voor als het weer kan, heb ik al plannen voor reizen naar plekken met een verhaal en het bezoeken van theatervoorstellingen en musea.

Ik werk sinds juli 2020 bij het Fonds op de erfgoedregelingen. Dat sluit heel goed aan bij mijn eigen interesses en mijn achtergrond, omdat ik sinds mijn studies in de erfgoedsector heb gewerkt. Zo werkte ik hiervoor bij Erfgoed Zeeland en Erfgoed Brabant en ben ik rondleider geweest bij verschillende musea. Ik vind het leuk om te zien met welke plannen mensen in ons land bezig zijn en hoe uiteenlopend deze plannen zijn. Het is inspirerend om te zien dat er, ondanks de coronacrisis, nog zoveel gebeurt op het gebied van cultuurmaken en bezig zijn met erfgoed.'

Hier vind je al onze medewerkers

Een deelneemster aan Castlefest. Foto: Anouk Pross via Castlefest
Een deelneemster aan Castlefest. Foto: Anouk Pross via Castlefest
Francisca Priem
Francisca Priem Subsidieadviseur