nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Het Fonds

Ontmoet onze medewerker Elgar Snelders

Door: Elgar Snelders / 17 februari 2021

Onze communicatieadviseur Elgar Snelders is een culturele alleseter. En hij smult niet alleen van cultuur, hij staat ook graag zelf in de keuken, zogezegd. Zowel privé als in zijn werk laat hij zich graag inspireren door de culturele rijkdom die overal om ons heen te vinden is.

'Ik heb het geluk gehad opgevoed te zijn omringd door kunst en cultuur. Van bevriende kunstenaars die aanbelden voor een boterham met pindakaas tot geregelde bezoekjes aan festivals en musea. Door dit warme kunstzinnige bad is de liefde voor cultuur mij met de paplepel ingegoten en die liefde is gelukkig nooit afgenomen.

Voordat Corona roet in het eten gooide, zat ik elke week minstens een avond in de bioscoop, minstens een keer per maand in het theater en bezocht ik geregeld concerten. Weekendjes weg beginnen eigenlijk altijd met uitzoeken welke musea er in die stad of omgeving te vinden zijn en welke onverwachte festivals, street-art-expo’s of vreemde kunstmanifestaties we kunnen bezoeken. Het was dan ook geen verrassing dat mijn studiekeuze diezelfde kant op zou wijzen. Na een bachelor Taal- & cultuurstudies met hedendaagse kunst en filmwetenschappen als hoofdrichting en een master Kunstwetenschappen, is cultuur een rode draad in mijn leven. En niet alleen als consument of onderzoeker.

Mijn eerste actieve vorm van cultuurmaken was de viool. Ik begon op jonge leeftijd en heb ongeveer 9 jaar viool gespeeld. Toen ik wat ouder werd, kreeg ik steeds minder zin om te oefenen. Ik stopte met de lessen, het orkest en uiteindelijk het spelen zelf. Maar vorige week heb ik mijn viool naar een lokale vioolbouwer gebracht om hem weer speelklaar te maken. Ik heb dus de komende tijd flink medelijden met mijn buren die moeten meeluisteren hoe ik mijn viool weer langzaamaan herontdek.

Mijn muzikale loopbaan was dus maar van korte duur. Al heb ik wel nog korte tijd in een hip-hopcollectief gezeten op de middelbare school. Wat ik wel al langer volhoud is acteren. Het begon met basisschoolmusicals en vervolgde met allerlei culturele avonden en een aantal rollen in korte films en toneelstukken tijdens de middelbare school. Toen ik ging studeren, wilde ik dat graag voortzetten en omdat er niet echt een toneelgroep was bij mijn studiestichting, heb ik met een vriendin samen een theatersportgroep opgericht. Theatersport is een vorm van improvisatietheater waarin je in wedstrijdverband in twee teams volledig geïmproviseerde scènes speelt. Deze groep bestaat nu, meer dan 12 jaar later, nog steeds en ik speel ook nog steeds mee.

Naast spelen sta ik ook op de planken als presentator bij theatersportwedstrijden, draai ik plaatjes als DJ en doe ik als hobby kleine opdrachten als grafisch ontwerper en filmeditor. Daarnaast vind ik het heel leuk om quizzen te maken, zowel als deelnemer als maker.

Ik werk nu ruim vijf jaar als communicatieadviseur bij het Fonds. En het is heel tof dat zoveel van mijn liefde voor cultuur terug te vinden is in deze baan. Ik mag creëren, bedenken, delen, tonen en ontwikkelen, en dat allemaal voor een sector die uit haar voegen barst van de creativiteit en de vanzelfsprekende waarde van cultuur. Enorm fijn om te zien wat het Fonds teweegbrengt en om te mogen spreken met alle toffe cultuurmakers, mogelijkmakers, talenten en enthousiastelingen. Daar wordt mijn cultuurvuur alleen maar verder door aangewakkerd.'

Hier vind je al onze medewerkers

Elgar Snelders
Elgar Snelders Communicatieadviseur