nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Het Fonds Educatie Vrije tijd

Een jaar vol kansen: we blijven in verbinding

Door: Hedwig Verhoeven / 20 januari 2021
Hedwig Verhoeven
Hedwig Verhoeven

Een nieuw jaar vol zeker- én onzekerheden is begonnen. Een jaar vol kansen, ondanks alle beperkingen. Omdat er al op voldoende plaatsen wordt stilgestaan bij de verliezen en nadelen van de pandemie, deel ik hier graag wat we er in mijn ogen mee kunnen winnen.

De bijvangst van deze crisis is dat we betere keuzes maken, keuzes voor dat wat er echt toe doet. En als je het nog positiever bekijkt dan biedt deze pandemie ook de kans om beter te ontdekken wie we zijn en hoe we in verbinding staan met de wereld om ons heen. Dat kunst en cultuur daarin kan helpen, is geen nieuws.

Buurtbewoonster in Höfke van Sint Anthonius
Buurtbewoonster in Höfke van Sint Anthonius

Ik ondervond het persoonlijk. Na weer een nieuwsweek gevuld met dezelfde pratende hoofden voelde ik écht de behoefte om de opiniemakers te laten voor wat ze zijn en ‘’gewoon iets moois’’ te ervaren. Ik dompelde me onder in de verhalen op ons online magazine over het female empowerment van Macy Ramallah en Neha Akthar en de Heerlense buurtbewoners van het Anthoniushöfke die ‘zich hebben samengepakt’ om deze verloren plek om te vormen tot een nieuwe publieke ontmoetings- en belevingstuin. Ik zag dat één van onze MeeMaakPodia, Stadsgehoorzaal Vlaardingen, letterlijk een lichtpuntje met Light in the Sky organiseerde, zo mooi! Ik werd ontroerd door de online registratie van I wonder where the dreams I don’t remember go van het Nederlands Danstheater en ik heb weer poëzie naast het bed gelegd. Het gaf me stuk voor stuk nieuwe energie. 

Wij zien projecten bedacht door mensen die niet willen stilstaan, maar zich willen ontwikkelen. Voor al deze cultuur- en mogelijkmakers lanceerden we de publiekscampagne ‘’Weblijvenbezig’’; om de kijker eraan te herinneren dat cultuurmaken plezier, geluk én gezondheid brengt. Dat het, ondanks de lockdown, nog steeds mogelijk is en hoe het veilig kan. De reacties op de campagne spreken boekdelen en zijn hartverwarmend: we hebben een snaar geraakt.

Urban dansers uit de campagne #weblijvenbezig
Urban dansers uit de campagne #weblijvenbezig

We zijn gestart met de uitvoering van ons beleidsplan 2021-2024. Het subsidiebudget hiervoor is flink verhoogd. Jaarlijks stellen we 38 miljoen euro beschikbaar. In het verlengde daarvan is onze organisatie gegroeid en verhuisden we eind december naar een groter kantoor in Utrecht. We werken nu nog vanuit huis en doen ons best om zo goed mogelijk in contact te blijven, mooie projecten te vinden en ze mede mogelijk te maken. Juist nu kunnen wij als Fonds een groot verschil maken in het leven van velen.

De enorme saamhorigheid, creativiteit en innovatie die wij dagelijks in de sector ervaren maakt ook ons trots: jullie bewijzen de kracht van cultuur.

Een nieuw jaar vol kansen is begonnen. Ik zie uit naar het moment dat we jou in ons nieuwe Utrechtse kantoor kunnen ontvangen. Ik zie uit naar de realisatie van nog meer mooie cultuurparticipatie en –educatie projecten. Namens ons hele team zeg ik: houd vol, dit gaat voorbij. En tot dan helpen we elkaar, want ook in 2021 blijft gelden: ‘’Cultuur jij maakt het!‘’. 

We blijven in verbinding.

Hedwig Verhoeven

Directeur bestuurder

Zoek je zelf inspiratie?
Onze website spat uiteen van de inspirerende projecten door ons Fonds gesteund. Lees het verhaal van freerunner Zardy de Haan die wil weten hoe je van freerunnen een kunstvorm kunt maken om zo  aan storytelling te doen. Of check de doelgerichtheid van de Gelderse vrijwilligers Stichting Heg& Landschap die  het -vrijwel verdwenen- ambacht van heggenvlechten nieuw leven inblaast. Voorbeelden van keuzes die mensen maken die hun eigen leven verrijken en soms zelfs ook dat van anderen.

Hedwig Verhoeven
Hedwig Verhoeven Directeur-bestuurder