nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Het Fonds Vrije tijd

Fonds in het wild: Lidian bij Festival Oeverloos

23 september 2020
Jonge Duitse en Nederlandse theatermakers in actie tijdens Festival Oeverloos
Jonge Duitse en Nederlandse theatermakers in actie tijdens Festival Oeverloos

Onze medewerkers zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Met deze keer: Programma adviseur Lidian Fleers op een zonnig festivalterrein.

Waar ben je geweest?
Festival Oeverloos is een kleinschalig buitentheaterfestival met mooie en intieme theater, circus-, muziek- en dansvoorstellingen in Zutphen. Het festival is een samenwerking tussen kunstenaars uit Nederland en Duitsland. Hetzelfde festival vindt plaats in Kalbe an der Milde onder de naam Brucca

Wat heb je gezien of gedaan?
Het stenen kolos achter de ijzeren IJsselbrug genaamd het Koelhuis vormde het festivalhart van Oeverloos. Bezoekers konden te voet of op de fiets kiezen uit een route met een rijk scala voorstellingen; van een indrukwekkend koor op Parkeergarage de Lijmerij o.l.v.Shaya van den Berg tot een theatrale bruiloft aan de andere kant van de rivier in De Hoven. De zon scheen, het water glinsterde en bezoekers daalden via de cortenstalen trappen de IJsselbrug af om in het wuivende hoge gras in de uiterwaarden op strobalen plaats te nemen.

Veilig op afstand van elkaar genoot men van experimenteel theater uitgevoerd door Nederlandse en Duitse jongeren, die op een krachtige manier lieten zien dat in dromen geluk en kwetsbaarheid dichtbij elkaar liggen. Het was spannend om weer eens een echt festival te bezoeken in Coronatijd, maar de organisatie had overal goed over nagedacht en gaven waar nodig motiverende aanwijzingen.

Internationaal waardige festivalervaring
De afsluiter van zaterdagavond, Joris Linssen met zijn Caramba, moest zich inhouden bij het dansen op het drijvende ponton in de haven, anders dreef de piano weg onder de handen van zijn toetsenist. De afstand tot het publiek op de kade stond het enthousiasme niet in de weg, er werd volop mee geswingd. “De intocht van Sinterklaas is afgelast,” riep Joris, “maar wij gaan door!”

'Oeverloos heeft de stad Zutphen omarmd en biedt, ook in tijden van een pandemie, een internationaal waardige festivalervaring'.

Programma adviseur Lidian Fleers

Uit welke subsidieregeling van het Fonds komt dit project?
We steunen dit project uit de subsidieregeling Nederland-Duitsland Jonge Kunst. In het voorjaar van 2021 gaat deze regeling weer open en kun je samen met Duitse partner een projectplan indienen bij ons en het Fonds Soziokultur waarmee we samenwerken.