nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Talentontwikkeling Podiumkunsten Vrije tijd Het Fonds

Fonds in het Wild: Gino op het Haags Veld

18 juli 2019
Deelnemer speelt trombone op podium van het Haags Veld op Parkpop. Fotografie: Nadege Dosso
Deelnemer speelt trombone op podium van het Haags Veld op Parkpop. Fotografie: Nadege Dosso


Onze medewerkers zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Met deze keer: Gino van Zolingen op een zonnig festivalterrein.

Waar ben je geweest?

Op het Haags Veld, onderdeel van het bekendere hoofdfestival Parkpop, op hetzelfde terrein. Het Haags Veld is een samenwerkingsproject van de Haagse culturele (pop)instellingen Musicon, Popradar, Aight, PIP, Cultuurschakel en GUAP.

Wat heb je gezien of gedaan?

Behalve natuurlijk genieten van alle goeie optredens, kreeg ik ook een rondleiding van Daan van der Bruggen, directeur van Musicon. Ik zag dat de samenwerking tussen de instellingen heel goed werkte; de positiviteit maar vooral ook de muzikaliteit van Haags talent was overal op het veld sterk voelbaar en hoorbaar.

En de verrassende samenwerkingen intrigeerden mij. Zoals de optredens van mensen met een psychische aandoening, via Stichting Anton Constandse in samenwerking met Cultuurschakel – dat is een organisatie die de ontwikkeling van kunst & cultuur voor álle Hagenaars, van jong tot oud, stimuleert. Deze mensen werden, ook al in het voortraject, muzikaal begeleid door professionele muzikanten. Het is mooi om te zien hoe krachtig en zelfverzekerd ze op het podium staan voor een groot publiek met ontzettend toffe uitvoeringen. Dat kan óók de kracht van cultuur zijn.

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuurparticipatieproject?

Het Haags Veld geeft jong en oud talent in Den Haag de kans om zich te (blijven) ontwikkelen en te presenteren. De organisaties hebben met elkaar een samenhangende aanpak, visie en doorstroommogelijkheden opgezet voor jong talent.

Door de opzet met verschillende podia op één terrein (het Haags Podium, een Urban Area, alt Space, Young Zone en People Stage) was er ruimte voor een enorme diversiteit aan culturele programmering. En die presentatiepodia waren weer onderverdeeld in vier stadia: ontkieming, verkenning, verdieping en professionaliteit. Zo kon iedereen wel een geschikte plek vinden om zelf mee te doen.

Wat blijft je bij?

Ik vond het Haags Veld een heel mooi voorbeeld van hoe je de kracht en het bereik van een groot gratis evenement als Parkpop, met z’n grote headliners, kan combineren met podia voor jong talent en diverse doelgroepen uit verschillende maatschappelijke lagen en achtergronden. En ik was onder de indruk van de goede samenwerking tussen de verschillende culturele instellingen.

Uit welke subsidieregeling van het Fonds komt dit project?

We steunden dit project met 60.000 euro, aanvullend op de samenwerking met de provincies binnen de subsidieregeling Talent in de regio.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?

Volgend jaar, op 28 juni 2020, is er weer een editie van Parkpop en daarmee van het Haags Veld!

Maar geniet eerst nog even na van deze editie: