nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Interview

‘Kunst en cultuur versterken je leefkracht’

Door: Barbara de Greeff / 18 maart 2024

Vanaf 1 maart 2024 gaat Barbara de Greeff aan de slag als interim directeur-bestuurder voor het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ze volgt daarmee Hedwig Verhoeven op. De Greeff is een ervaren bestuurder met een achtergrond in de zorg, overheid en zakelijke dienstverlening. Ze heeft als consultant gewerkt bij diverse ministeries en is directeur geweest van onder andere Menzis en Ebbinge. “Met trots en enthousiasme neem ik de rol van interim directeur-bestuurder op mij bij deze prachtige organisatie die zich inzet om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken.”

Ze is van mening dat kunst en cultuur kunnen bijdragen aan ‘leefkracht’. Barbara: “Een van mijn eerste banen was op de Senioren Kunstbus, van het Kunstgebouw. Het doel was het terugdringen van eenzaamheid bij ouderen, door met ze naar het museum te gaan of naar het theater. Ik zag daar dat de verbinding met elkaar en het kopje koffie achteraf, waar nagepraat werd over wat ze hadden gezien of meegemaakt, een enorme impact had.”  
 
Ongelijkheid 
Opgegroeid tussen de flats in Vianen en op een school met leerlingen met een migratieachtergrond, ontdekt ze hoe ongelijkheid kansen kan verminderen. Zelf wordt ze lid van de Museumclub op de basisschool. “Ik vond die wereld meteen interessant. Ook op de middelbare school kregen we dramalessen, het daagde me uit om mezelf te presenteren en verhalen te maken.” Het zorgt ervoor dat ze kiest voor de brede studie Cultureel Maatschappelijke Vorming.  
 
Na haar studie gaat ze aan de slag bij onder andere SKVR in Rotterdam als pr-medewerker en redacteur van de Amateurkunstgids. Ook daar ontdekt ze het belang van cultuurdeelname. Haar interesse volgend, start ze uiteindelijk met een studie Bedrijfskunde. “Ik stapte misschien professioneel uit de cultuursector, maar zeker niet als persoon. Het theater en musea zijn nog steeds mijn favoriete plekken waar ik kan ontspannen, meer begrip krijg van de wereld en inspiratie opdoe.” 

Kwaliteit van leven verbeteren 
Tijdens de conferentie De krachtige koppeling hoort ze demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-Koolwijk zeggen dat ze hoopt dat de samenwerking tussen welzijn, zorg en cultuur op verschillende niveaus wordt verbreed en bestendigd. Barbara: “Haar opmerking dat kunst en cultuur voor andere vormen kan zorgen, omdat zoals er altijd is gewerkt in de zorg geen soelaas meer biedt, resoneerde enorm bij mij. Ik geloof echt dat kunst en cultuur de kwaliteit van leven kan verbeteren. In die zin komen nu zowel mijn ervaring in de zorgsector als in de cultuursector dan ook perfect samen.” 
 
De Greeff verheugt zich erop om zich samen met de collega’s bij het Fonds en de samenwerkingspartners de komende tijd bij te dragen aan de mooie missie van het Fonds en de organisatie verder te leiden op de ingeslagen koers.

Barbara de Greeff
Barbara de Greeff Directeur-bestuurder a.i.