nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Talentontwikkeling Podiumkunsten Video Vrije tijd

Jongeren hebben eigen stem op podium

Door: Nancy Scheeve / 22 februari 2023

YUTS (Young Urban Talent Stage) is een project waarin kwetsbare kinderen en jongeren van 9 tot en met 16 jaar in IJsselmonde de kans krijgen een jaar lang mee te doen met wekelijkse workshops (theater, dans, zang, spoken word, dj) onder leiding van professionele docenten. Ze werken toe naar een zelfgemaakte podiumpresentatie voor publiek.

'Alles wat ze zeggen hebben ze zelf geschreven of gezegd. Het is echt hun eigen stem. En dat is best spannend voor hen. Als docent beweeg je naar de jongeren toe in plaats van dat ze naar mij toe bewegen.'

Stichting Cultuurwerkplaats IJsselmonde – Islemunda is initiator van het project YUTS en werkt hierin samen met Talentz Skool en het Centrum voor Jeugd en Gezin - IJsselmonde. In aanraking komen met cultuur is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Door YUTS willen ze kwetsbare kinderen en jongeren hun sterke punten laten ontdekken en investeren in hun ontwikkeling. Als ze zich wat zekerder voelen kan je steeds meer hun horizon verbreden en kennis laten maken met andere disciplines.

'Samenwerken met in dit geval het sociaal domein moet je niet te moeilijk zien. Je stapt in elkaars domein en vraagt wat kunnen we voor jullie betekenen?'

Dit project is een voorbeeld uit de subsidieregeling Samen Cultuurmaken.

Deze video is onderdeel van een reeks projectportretten. Het Fonds wil hiermee de impact die de gesteunde projecten teweeg brengen, laten zien.

Regie en Edit: Pascal de Smit
Camera: Bram van der Giessen

Nancy Scheeve
Nancy Scheeve Communicatieadviseur