nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Vrije tijd Het Fonds

Fonds in het wild: Vicky en Ingrid bij Future Citizens

Door: Fonds voor Cultuurparticipatie / 7 april 2022
Acteur Soufiane Moussouli en muzikant Nawras Altaky - Foto's: Ribal @rb_photo
Acteur Soufiane Moussouli en muzikant Nawras Altaky - Foto's: Ribal @rb_photo

Onze medewerkers zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je ze ook in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Met deze keer: programma adviseurs Vicky Serao en Ingrid Henzen.

Waar zijn jullie geweest?
We gingen naar de première van Future Citizens van New Dutch Connections. Een theaterserie met live muziek waarin je nieuwe Nederlanders en hun talenten en dromen ontmoet. We ondersteunen dit project vanuit de subsidieregeling Samen Cultuurmaken.

Wat hebben jullie gezien of gedaan?
We gingen naar twee korte verteltheatervoorstellingen met daarbij live muziek, waar twee vluchtelingen hun verhaal deden over hoe ze ooit vluchtten en in Nederland terecht kwamen. Ze lieten hun leven achter en kwamen met niks. Maar wat een veerkacht bezitten zij!  In beide verhalen waren zij in Nederland mensen tegen gekomen die hen hadden geholpen op school, met een opleiding of met het vinden van een bij hen passende baan. Een klein duwtje in de rug was genoeg om een groot verschil te maken. Nu hebben zij een mooie carrière, waarbij zij echt op hun plek zijn.

“Je hoeft niet de hele weg te zien; tot de koplampen reiken. Ik leef nu, ik leef hier.”

Het verteltheater werd afgewisseld met presentaties door nieuwkomers die een succesvolle carrière in hun eigen land hadden en in Nederland vooralsnog alleen over een vervolg daarop kunnen dromen. Deze ‘dromenjagers’ vertelden kort over hun ambities en hun nieuwe dromen. Acteur en schrijver Bright Richards, zelf gevlucht uit Liberia en oprichter van New Dutch Connections, praatte alles aan elkaar. Hij probeerde bruggen te slaan tussen de dromenjagers en mensen in de zaal. Wie werkt er in een bepaalde sector of kent iemand anders die de nieuwkomer op weg kan helpen in zijn of haar vakgebied? Een mooie en praktische manier om direct nieuwe contacten te leggen en het begin van een nieuw netwerk.

Wat maakte dit project tot een echt cultuurparticipatie project?
We vonden het mooi dat de vluchtelingen door middel van theater en muziek hun verhaal vertelden. Het concept van meteen op de man af praktische hulp vragen, een klein duwtje in de rug, is een krachtig gegeven.

Regisseur en host Bright Richards
Regisseur en host Bright Richards
Bezoekers en dromenjagers dansen
Bezoekers en dromenjagers dansen

“Als we niet dansen gaat alles mis”

Wat is jullie bijgebleven?
Ons is bijgebleven dat we allemaal wereldburgers zijn, zoals één vluchtelinge vertelde. En dat je niet teveel moet plannen en vooruit kijken, maar moet dansen met het leven. Het verhaal van Shwan, verteld door Soufiane Moussouli, die op jonge leeftijd naar Nederland vluchtte en van Utrecht met vallen en opstaan zijn nieuwe thuis weet te maken, was van begin tot eind een prachtig én inspirerend coming of age verhaal. We hingen aan zijn lippen.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
De theatervoorstelling is nog het hele jaar te zien, in verschillende steden in Nederland. Daarnaast kun je hen als organisatie uitnodigen om een voorstelling te komen spelen bij jouw organisatie. Een mooie manier om in jouw bedrijf te werken aan diversiteit en inclusie.

De subsidieregeling Samen Cultuurmaken is onderdeel van het Programma Cultuurparticipatie waarin het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) samen werken om cultuur, zorg en welzijn te verbinden, landelijke en lokale initiatieven mogelijk en zichtbaar te maken en zo drempels voor cultuurdeelname te verlagen.

Fonds voor Cultuurparticipatie
Fonds voor Cultuurparticipatie