nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

15 september 2021

Johannes Vermeer Prijs 2021 naar beeldend kunstenaar Natasja Kensmil

Natasja Kensmil Foto: Cuny Janssen  - Monument of Regents, 2018-2019, olieverf op doek, (9x) 100cm x 80cm, Collectie Amsterdam Museum. Foto: Peter Cox
Natasja Kensmil Foto: Cuny Janssen - Monument of Regents, 2018-2019, olieverf op doek, (9x) 100cm x 80cm, Collectie Amsterdam Museum. Foto: Peter Cox

De Johannes Vermeer Prijs 2021 is toegekend aan beeldend kunstenaar Natasja Kensmil. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten wordt op 1 november aanstaande uitgereikt door demissionair minister van Engelshoven.

De jury, onder voorzitterschap van Andrée van Es, heeft haar unaniem voorgedragen. Natasja Kensmil weet op haar eigen manier een verbinding te leggen tussen erfgoed en actualiteit, en maakt deze op indringende wijze zichtbaar op doek en papier.

De keuze voor Kensmil benadrukt de belangrijke positie van de schilderkunst in de Nederlandse geschiedenis. Tegelijkertijd laat Kensmil ook heel goed zien dat het een gemankeerde geschiedenis is waarin bepaalde perspectieven onderbelicht zijn gebleven. Met de vele details, lagen en nuances in haar schilderijen confronteert Natasja Kensmil ons met de schaduwkanten van ons menselijk bestaan en onze geschiedenis. De jury noemt haar werk helend, opbouwend en kritisch tegelijkertijd.

Tegen de achtergrond van de voortdurende coronacrisis heeft de jury ook dit jaar nadrukkelijk stilgestaan bij het belang van de Johannes Vermeer Prijs: ‘De jury is zich zeer bewust van de buitengewone impact van het afgelopen jaar op de individuele kunstenaar, en spreekt haar bewondering uit voor al diegenen die daar in eenzaamheid op hebben gereflecteerd’.

www.johannesvermeerprijs.nl

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2008 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren.

De organisatie van de prijs is in handen van de zes rijkscultuurfondsen. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De prijs werd eerder uitgereikt aan Rineke Dijkstra, Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi.

De jury bestaat dit jaar uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.

Nancy Scheeve
Nancy Scheeve Communicatieadviseur