info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

13 juni 2020

Minister Van Engelshoven lanceert programma Cultuurparticipatie

Minister van Engelshoven in KUUB stijl van Petra Kruijt
Minister van Engelshoven in KUUB stijl van Petra Kruijt

Op zaterdag 13 juni lanceert minister Ingrid van Engelshoven om 19:30 uur  (UPDATE tijdstip is verplaatst naar 20.00 uur) het programma Cultuurparticipatie tijdens de online talkshow ‘Cultuur voor iedereen’ bij studio KUUB in Artiance te Alkmaar. Met dit programma wil het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), LKCA en het Fonds voor Cultuurparticipatie drempels wegnemen en zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt om deel te nemen aan cultuur.

Online talkshow 'Cultuur voor iedereen'

Onder leiding van Lucille Werner praten de gasten over wat cultuurparticipatie betekent en waarom ondersteuning zo van belang is. Aan tafel zitten:

  • Minister Ingrid van Engelshoven over extra stimulans op verlagen van drempels.
  • Organisator Festival KUUB / Studio KUUB Lonneke van Heugten over hoe zij cultuurdeelname stimuleren en zichtbaar maken.
  • Rapper Raymon Strijbis. Hij vertelt wat cultuurmaken voor hem betekent.
  • Artistiek leidster Dans + Isis Geurts over hoe zij zich inzet om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken.

In het programma reikt de minister ook de Gouden C uit. Onze jaarlijkse prijs voor één van de vijf gehonoreerde projecten uit 2019 en die je mee moet maken. Bekijk alvast wie de vijf genomineerden Gouden C 2019 zijn.

Programma Cultuurparticipatie

De komende jaren werken het ministerie van OCW, LKCA en het Fonds met o.a. culturele en sociale organisaties aan het vergroten van de toegankelijkheid, zichtbaarheid en erkenning van cultuurdeelname in de samenleving.

Het Fonds publiceert op 13 juni ook de meerjarige subsidieregeling Samen Cultuurmaken. Deze regeling stimuleert de samenwerking tussen het sociale en culturele domein zodat verschillende groepen actief kunnen deelnemen aan culturele- en kunstzinnige activiteiten.

Kennis over deze samenwerking en inzichten om drempels weg te nemen, wordt door LKCA vastgelegd in kennisdossiers en gedeeld met culturele en sociale professionals. Zij kunnen dit inzetten om cultuurdeelname bij groepen te stimuleren die minder snel in aanraking komen met kunst en cultuur. De campagne 'iktoon-kunst van iedereen' zorgt voor zichtbaarheid en maakt samenleving enthousiast voor actieve kunst- en cultuurbeoefening.

Nancy Scheeve
Nancy Scheeve Communicatieadviseur