nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

2 juni 2023

Extra subsidiebudget voor Herenkingsjaar Slavernijverleden

Sinds het openstellen van de subsidieregeling Herdenkingsjaar Slavernijverleden, in januari dit jaar, heeft ons Fonds voor meer dan 2,5 miljoen aan aanvragen binnengekregen. Naar aanleiding van dit succes heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen besloten extra budget toe te kennen. Dat maakte minister Dijkgraaf (OCW) vrijdag 2 juni bekend tijdens het NiNsee symposium in Utrecht. 

Het kabinet stelt via ons Fonds en het Mondriaan Fonds ten minste 4 miljoen euro extra beschikbaar om culturele, maatschappelijke en educatieve activiteiten vanuit de samenleving te faciliteren voor de invulling van het Herdenkingsjaar. Dit bedrag komt bovenop de eerder toegezegde 2 miljoen euro, waardoor er in totaal 6 miljoen euro beschikbaar is.  
 
Centraal staan perspectieven van alle verschillende groepen en gemeenschappen die deel uitmaken van dit tot nu toe onderbelichte verleden en die de slavernij in het toenmalige Nederlandse Koninkrijk en de periode van contractarbeid willen herdenken. De eerste gehonoreerde projecten kun je hier vinden. 
 
De activiteiten zullen plaatsvinden tijdens het Herdenkingsjaar dat loopt van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024. Aanvragen kan nog t/m 1 mei volgend jaar.  

Joyce Vanhommerig
Joyce Vanhommerig Communicatiestrateeg